Veenweide: tijd voor actie

Door In het nieuws op 8 december 2017

Vorige week, op 1 december, hebben gedeputeerde staten van Fryslân in een persconferentie laten weten de uitvoering van de Veenweidevisie opnieuw uit te stellen. Ditmaal gaat het college op zoek naar een meer integrale benadering van het dossier.

De invoering van hogere waterpeilen staat natuurlijk ook niet op zichzelf. Een andere manier van landbouw bedrijven kan noodzakelijk zijn en het is daarom logisch dat gedeputeerde staten dit dossier koppelen aan het gebiedsgericht werken en de grondgebonden en natuurinclusieve landbouw. Door dit uitstel is het realiseren van een verhoging van waterpeilen weer vertraagd.

Elke dag weer stoot Fryslân de meeste CO2 uit van alle provincies in Nederland, zoals we vorige maand in elke krant konden lezen. Het willens en wetens laten verdrogen van het veen veroorzaakt niet alleen veel CO2-uitstoot, met alle gevolgen van dien voor de opwarming van onze aarde, maar ook pompen we hierdoor onszelf willens en wetens naar beneden. Met dus ook verzakkende huizen door paalrot en verzakkingen van wegen en bruggen, verdroging van de natuur en het cultuurhistorisch landschap als gevolg.

De doorontwikkeling zal een tot twee jaar in beslag nemen. En daarna zal het, na twintig jaar discussie, in 2019 eindelijk tijd zijn voor de uitvoering.

Toch pleiten we voor het uitvoeren van de Veenweidevisie 2015,waarbij gaandeweg de doelstellingen van een natuurinclusieve grondgebonden landbouw worden geïntegreerd in een integraal gebiedsgericht proces met alle betrokken partijen.

Vertegenwoordigers van de landbouw, bewoners, landschap, natuur en milieu in een uitvoeringsorganisatie die met elkaar aan de slag gaan. Een organisatie die onafhankelijk is van provincie en Wetterskip Fryslân biedt de meeste kans op succes.

We denken dat meer voortvarendheid en een integrale aanpak noodzakelijk zullen zijn. Dat lijkt beter geborgd bij een uitvoering op meer afstand van de overheid. Een organisatie die beschikt over een grondbank en andere middelen voor het uitvoering voor flankerend beleid.

Na jaren onzekerheid verdient de agrarische sector duidelijkheid. De overheden hebben het jaren mogelijk gemaakt te boeren op weiden met veel te lage waterpeilen. Dat tijdperk is voorbij. Het is tijd voor actie!

Henni van Asten, Hetty Janssen en Roel de Jong (PvdA)
Retze van der Honing (GrienLinks)
Sietze Schukking (D66)
Martin Dijkhoff en Tieneke Clevering (Water Natuurlijk)

Hetty Janssen

Hetty Janssen

Statenlid

Woordvoerder Landbouw, Natuur & Water