Statenlid / Contactpersoon afdelingen Weststellingwerf & Fryske Marren

Jan Walrecht

Woordvoerder Economie & Financiën

Naam: Jan Walrecht
Geboren: 7 juni 1949, Groningen
Woonplaats: Oudehaske
Beroep: Econoom (gepensioneerd)

Telefoon: 06 – 14 51 60 26
E-mail: j.walrecht@fryslan.frl

Jan’s favorieten:
PvdA’er: dat zijn er verschrikkelijk veel, daar kan ik niemand bovenuit tillen
Hobby’s: wandelen van lange afstandsroutes, zoals het Groot Friesland Pad, daarnaast graag in de tuin actief en als er tijd over is lezen en Patience
Boek: Amsterdam van Russell Shorto, maar de verdringing op mijn toplijst is groot
Krant: de Volkskrant en Leeuwarder Courant
Moment: nog steeds de vrijdagnamiddag
Vakantiebestemming: graag ga ik naar één van de waddeneilanden, maar ik wil af en toe ook heuvels en bergen zien
Quote: “De wereld gaat aan vlijt ten onder”
Trots op: echtgenote, zoons en kleindochters

Waarom politiek actief?
Al op de middelbare school kwam las ik in de geschiedenisboeken dat wanneer de Eerste en Tweede Wereldoorlog niet gevoerd zouden zijn, als iedereen had kunnen beschikken over vrijstaande woningen, met van alles en nog wat. Voor iedereen, door mij ingevuld als voor iedereen evenveel, en vooral ook immaterieel: veilig, harmonieus, beter en mooi. Tegelijkertijd stopten mijn vader en zijn collega’s als leraren op de ULO veel extra tijd in leerlingen die niet helemaal konden meekomen. Die haalden daardoor toch de eindstreep en bleken zich daarna op eigen kracht verder te kunnen ontwikkelen.

Sinds wanneer Statenlid?
Sinds 22 januari 2020, daarvoor was ik Commissielid sinds 4 september 2019.

Waarom de PvdA?
Ik ben opgegroeid in een rode familie: VARA, FNV (ABOP), openbaar onderwijs. De PvdA was vanzelfsprekend. Dus waarom ontrouw worden?

Drijfveer?
De aanknopingspunten die hierboven zijn beschreven zijn een blijvende inspiratiebron gebleven om voor iedereen individueel het beste mogelijk te maken en de hand uit te steken waar dat, al dan niet tijdelijk, nodig is. En vervolgens de som van al dat individuele veel meer te laten zijn dan de loutere optelsom. Want dan is er weer een basis om ook individueel weer een beter en mooier leven te laten ontstaan.

Uitdagingen? Bereiken in de komende jaren?
Het goed kunnen blijven wonen en leven waar je dat gewend bent. Met voldoende keuze mogelijkheden. Daarbij goede mogelijkheden voor mobiliteit. In het verlengde daarvan liggen een goede bereikbaarheid van de gezondheidszorg, zoals huisartsen, ziekenhuizen, van wijkgebouwen en dorpshuizen. Ik zou nog wel even willen doorgaan, maar laat ik het samenvatten dat het leven ook mooi kan blijven.