Voorzitter gewestelijk bestuur

Hans Konst

Contactpersoon afdelingen Heerenveen & Súdwest-Fryslân

Naam: Johannes Herman Jozef Konst
Geboren: 9 december 1958, Bakhuizen
Woonplaats: Joure
Opleiding: geneeskunde en rechten

Telefoon: 06 – 11 51 16 05
E-mail: konst@home.nl

Hans’ favorieten:
PvdA’er: Jannewietske de Vries
Hobby’s: lange afstanden wandelen, schaken
Tv-programma: Masterchef Australia
Boek: In de ban van de ring van J.R.R. Tolkien
Radiozender: Omrop Fryslân
Krant: Leeuwarder Courant
Moment: als het weekeind begint
Vakantiebestemming: La Palma
Quote: “Elk nadeel heeft zijn voordeel”
Trots op: realisatie van het nieuwe Thialf

Dagelijkse werkzaamheden?
Ik werk weer in mijn ‘oude’ vak als specialist ouderengeneeskunde, nu nog in Wolvega bij Meriant, vanaf 1 oktober 2017 bij Patyna, in Joure. Een prachtig vak, waarin je echt iets kunt betekenen voor bewoners en familie van verpleeg- en verzorgingshuizen, en voor kwetsbare ouderen die (nog) thuis wonen.

Waarom politiek actief?
Toen Pim Fortuyn opkwam werd er onterecht bagger over de PvdA gegooid. Ik dacht: “Dat kan niet waar zijn.” Dat was voor mij de reden om zelf wat in de politiek te doen.

Sinds wanneer voorzitter gewestelijk bestuur?
Sinds 8 april 2017.

Waarom de PvdA?
De gedachte achter de PvdA speekt mij het meeste aan. Aandacht voor waarden zoals goed werk en het saamhorigheidsgevoel. Dat je solidair moet zijn. Om mensen die het niet zo makkelijk hebben vooruit te helpen.

Drijfveer?
Ik wil concrete dingen doen voor Fryslân en vooral voor mensen die van een klein inkomen moeten rondkomen.

Uitdagingen?
Na de verkiezingen van 15 maart 2017 staat de PvdA voor een enorme uitdaging. In mijn ogen zijn de kernwaarden van de PvdA nog steeds actueel, en spreken die waarden in principe heel veel mensen aan, maar we zijn te veel afgedwaald van die waarden als je kijkt naar het beeld dat we als regeringspartij in Rutte II hebben uitgestraald. Wat mij betreft staan we nog steeds voor goed werk, werkzekerheid en goede arbeidsvoorwaarden, en solidariteit binnen de samenleving als het gaat om mensen die noodgedwongen aan de kant staan of rond moeten komen met een kleine beurs. We heten niet voor niets ‘Partij van de Arbeid’. Samen uitstralen dat we als PvdA staan voor fatsoenlijk met elkaar omgaan,  respect voor elkaars cultuur en mening, en zorg voor elkaar. En dan is de uitdaging om weer een brede volkspartij te worden die groot genoeg is om het verschil te kunnen maken!

Bereiken in de komende jaren?
Betaalbare zorg, duurzame woningen en energiebesparing. Dat laatste moeten we ook in huurhuizen voor elkaar krijgen. Verder moeten we de vluchtelingen die hier langer mogen blijven, uit de azc’s halen en opnemen in gewone woningen. Het liefst in dorpen en wijken.

Ik maak me druk over…
Dat mensen hele groepen in een keer wegzetten. Islamieten dit, vrouwen dat, homofielen dit en Hindoestanen dat. Dan denk ik: “Zo kun je niet met mensen omgaan.” Het gaat om mensen en je moet ieder mens apart beschouwen.