Wat betekent verplichte warmtepomp voor de provincie?

Door Provinciale Staten op 19 mei 2022

De PvdA wil weten wat het voor Fryslân betekent wanneer een hybride warmtepomp verplicht wordt bij de vervanging van de cv-ketel. Het kabinetsvoorstel heeft mogelijk gevolgen voor de Friese arbeidsmarkt en de energietransitie. Voor de uitvoering is het belangrijk dat er voldoende vakmensen zijn en dat een warmtepomp voor iedereen betaalbaar is.

Smalle beurs

De PvdA vindt het belangrijk dat de energietransitie betaalbaar is voor mensen met een smalle beurs. Volgens woordvoerder Erik de Groot is dit een goede stap om van het gas af te komen, maar kan dit voorstel ook voor extra kosten zorgen. “Daarom willen we weten wat de provincie in samenwerking met de Friese gemeenten kan doen voor huiseigenaren met een smalle beurs. Hoe kunnen we hen helpen bij de overstap naar een hybride warmtepomp of bij de aansluiting op het warmtenet? Kan het netwerk van energiecoaches een rol spelen?”

Arbeidsmarkt

Daarnaast vraagt De Groot naar de consequenties voor de arbeidsmarkt. Op dit moment zijn er te weinig monteurs om vanaf 2026 alle huizen te voorzien van een warmtepomp, bericht Omrop Fryslân. En een opleiding is kostbaar, schrijft de Leeuwarder Courant. “Wij denken dat het goed is als de provincie samen met de vakscholen en installatiebranche kijkt hoe op korte termijn het werk van installateur en het opleiden van nieuwe installateurs via het provinciale arbeidsmarktbeleid extra gestimuleerd kan worden.”