‘Vertraging behalen duurzaamheidsdoelen is zorgelijk’

Door Provinciale Staten op 25 september 2018

PvdA, GroenLinks en D66 roepen gedeputeerde Michiel Schrier op het matje vanwege het niet behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen. Om ervoor te zorgen dat de provincie Fryslân volgend jaar wel de benodigde stappen maakt, willen de partijen nog dit jaar het jaarplan duurzame energie 2019 behandelen in Provinciale Staten. “Elke vorm van vertraging op dit belangrijke onderwerp vinden wij zorgelijk en ongewenst”, zegt PvdA-woordvoerder Hetty Janssen.

Behaalde resultaten

Morgen vindt er een interpellatiedebat plaats over de duurzaamheidsdoelstellingen. Eerder deze maand kon Schrier geen helder antwoord geven op de vraag waarom de doelen niet behaald worden. De oppositiepartijen verwachten dat het antwoord dit keer wel boven tafel komt. Saillant detail bij deze kwestie is dat het jaarplan duurzame energie 2018, pas in mei 2018 naar Provinciale Staten is gestuurd. Voor het einde van het jaar, willen PvdA, GroenLinks en D66, weten welke resultaten er tot nu toe exact geboekt zijn.

Energiestrategie

Voor 2019 leggen de oppositiepartijen de nadruk op het ontwikkelen van de Friese regionale energiestrategie. Ze verwijzen daarbij naar vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken, die waarschuwen dat er sprake is van een krap tijdspad. Door volgend jaar de focus te leggen op het opstellen van een jaarplan gericht op de regionale energiestrategie kunnen we effectief werken aan de noodzakelijke energietransitie”, aldus Janssen. Halverwege 2019 moeten de concept energiestrategieën voor alle regio’s gereed zijn.

Hetty Janssen

Hetty Janssen

Statenlid

Woordvoerder Landbouw, Natuur & Water

Waar ben je naar op zoek?