‘Vergroenen op een sociale manier’

Door Vrouwennetwerk op 8 oktober 2019

De grote opkomst voor deze bijeenkomst bewijst dat het thema ‘Circulaire economie’ echt leeft. Onder het motto ‘Verander de wereld en begin bij jezelf’ en ‘Strijd voeren doet ertoe’ waren een aantal spreeksters uitgenodigd. Gedreven vrouwen, allen uit onze eigen gelederen.

Circulair Fryslân

Houkje Rijpstra is directeur Circulair Friesland. Zij vertelde hoe zij en haar team, organisaties bewust maken van de noodzaak tot verduurzamen. Houkje gaf aan dat men elders in het land verbaasd is over wat hier allemaal tot stand komt. Fryslân wordt daar als voorloper gezien op circulair gebied en Houkje gaf aan dat we dat veel meer en beter mogen uitdragen.

Fairtrade

Siepie Hylkema is voorzitter van de provinciale werkgroep Fairtrade. Al jaren zet deze werkgroep zich in om zoveel mogelijk gemeentes en organisaties Fairtrade te maken en iedereen in Fryslân te stimuleren om eerlijke producten te kopen en te verkopen. Iedereen, hoe klein de bijdrage ook is, kan bijdragen aan eerlijke handel, geeft Siepie enthousiast aan.


Houkje Rijpstra (l.) in gesprek met Siepie Hylkema

Sociaal vergroenen

Zoë Stevens, voorzitter van de Jonge Socialisten, sprak over de wereldwijde inzet van jongeren voor een beter klimaat. Alleen protesteren heeft geen zin, gaf zij heel duidelijk aan, ook andere acties zijn van belang. En vooral: Wat doe je zelf? Snel vergroenen en dat op een sociale manier is de visie van de JS.

Samen

De vraag van Zoë: “Wat zien jullie de jongere c.q. de JS graag doen” was een mooi bruggetje naar een levendige discussie. Verandering begint bij jezelf, maar samen kunnen we nog meer verandering tot stand brengen naar een betere, duurzamere wereld.

Vegetarisch

En meteen maar de daad bij het woord gevoegd: tijdens de bijeenkomst hebben we heerlijke vegetarische gerechten gegeten Dit niet alleen omdat het duurzamer is, maar ook omdat het dierendag was. Voor herhaling vatbaar.