Veiligheid voorop bij toekomst Friese vaarwegen

Door Provinciale Staten op 22 juni 2018

Meer aandacht voor veiligheid. Het scheiden van beroepsvaart en waterrecreatie. Stoppen met automatische ontheffingen voor grote vrachtschepen. De toekomst van het Van Harinxmakanaal, het Prinses Margriet (PM)-kanaal en de verbindingen naar Drachten en Heerenveen komt er, mede door een zestal voorstellen van de PvdA, anders uit te zien. “Wy begripe dat belutsenen sa gau as mooglik dúdlikens hawwe wolle, mar ek sûnder oerhastige stappen kin der foarútgong boekt wurde,” benadrukt Statenlid Roel de Jong.

Oplossingen

De Jong wil het onderzoek naar veiligheid op het vaarwater „net ôfraffelje” omdat het voldoende aandacht verdient. De PvdA vroeg gedeputeerde Sietske Poepjes er bij Rijkswaterstaat op aan te dringen om de veiligheid op het PM-kanaal in kaart te brengen en waar nodig concrete oplossingen te bedenken. Ook de veiligheid bij De Grêft en op het traject van De Veenhoop naar Drachten wordt, dankzij een voorstel van de PvdA, gewaarborgd. Aanvullend moet er zorgvuldig omgegaan worden met natuureiland De Burd in De Alde Feanen.

Ontvlechten schepen

Rondom de vaarweg naar Drachten verwacht de PvdA dat er volledige scenario’s worden uitgewerkt. Het plan van De Jong om zware beroepsschepen en recreatiebootjes te „ûntfrisseljen”, ook als er geen nieuwe vaarweg naar Drachten komt, behaalde een overtuigende meerderheid. Er moet volgens de PvdA sprake zijn van een integrale gebiedsontwikkeling met aandacht voor de onveilige situatie bij Earnewâld. De Jong: “Ek sûnder farwei troch de Hege Warren is in oplossing needsaaklik.”

Heerenveen krijgt tijd

Omdat wethouder Hans Broekhuizen eind mei tijdens een hoorzitting aangaf alternatieven te zien voor de vaarverbinding naar Heerenveen en de financiering ervan, deed de PvdA het voorstel om hem de tijd te geven om dit uit te zoeken. Gedeputeerde Poepjes ontraadde dit voorstel, maar de politieke partijen steunden De Jong en gunnen Heerenveen tot halverwege 2019 om met een voorstel te komen. Vervolgens buigen Provinciale Staten zich opnieuw over de Friese vaarwegen.