Team Fryslân! Op nei in Frysk Sportakkoord.

9 september 2020

Sport is niet alleen het maken van de winnende goal of een boppeslach bij een belangrijke kaatswedstrijd, het is ook een sociaal middel voor een gezond en gelukkiger leven. In deze coronacrisis blijkt dat onze gezondheid en saamhorigheid goud waard zijn.

PvdA Fryslân zal tijdens Provinciale Staten daarom inzetten op een breed Fries Sportakkoord. De coronacrisis vraagt om een gezamenlijke aanpak van alle bij sport en vitaliteit betrokken partijen. En dat is keihard nodig.

Want… Hoe fit en gezond zijn we met elkaar als de helft(!) van de Friese bevolking te zwaar is en maar liefst 11% worstelt met ernstig overgewicht? Terecht vraagt Sport Fryslân zich af wat krimp en vergrijzing gaan betekenen voor het Friese verenigingsleven en dus voor de leefbaarheid van onze dorpen en kernen. Wat zijn de gevolgen van 30% 65+ ers in 2035 en 260.000 Friezen met één of meerdere chronische aandoeningen in 2030?

We lezen in de rapporten dat Friezen gelukkig zijn. Maar de zorgen over de vergrijzing, krimp en vereenzaming worden steeds groter. Het is tijd om met elkaar een team te vormen waarin iedereen echt mee kan doen. Voor meer saamhorigheid. Voor de Friese bedrijven, waar vitale werknemers van levensbelang zijn. Voor de toekomst van onze jeugd, die we zo vroeg mogelijk willen betrekken bij hun eigen gezondheid en plezier in het samen bewegen.

PvdA Fryslân wil meer gezonde en sociale jaren voor alle Friezen. Daarom willen we ook een ambitieuze aanpak van de provincie als het gaat om heel Friesland in beweging te krijgen. Dream grut! Hoe mooi zou het zijn als we in 2030 de gezondste plek op de wereld zijn met vitale inwoners: een ‘Bloeizone’ (Blue Zone).

Gedeputeerde Douwe Hoogland (PvdA) heeft niet voor niets de Bloeizone in zijn portefeuille. Zijn wens is een mienskip die gezond, sociaal en krachtig is met elkaar. Hij ziet de vergrijzing in de dorpen en wil er alles aan doen om met jong en oud zo energiek en betrokken mogelijk te blijven.

Binnenkort trekt de gedeputeerde zijn trainingspak aan om bij 058 Samen Sterk te sporten. Trainer Jerrel Ramdat boekt daar samen met zijn team geweldige resultaten. Mensen komen uit hun isolement, hebben plezier, leren alles over gezond eten, kunnen soms hun medicijnen laten staan door gezonder te leven, ze doen mee aan cursussen en zijn trots op zichzelf. Dat gunnen we iedereen in Fryslân.

Het Nationaal Sportakkoord van het kabinet Rutte heeft nationaal alle belanghebbende partijen in beweging gekregen. Niet alleen met een grote inzet op vitaliteit, maar ook op bijvoorbeeld de versterking van de sportinfrastructuur. Provincies als Zeeland en Gelderland hebben daar al provinciale akkoorden van gemaakt. Dat moet in Fryslân ook kunnen. Mobiliseer alle betrokken organisaties en vraag sporticonen als Epke Zonderland en Sven Kramer als ambassadeur.

Een Fries Sportakkoord kan veel energie losmaken in onze provincie en echt bijdragen aan vitaliteit, maar ook aan een goede sportinfrastructuur. En misschien na de coronacrisis ook wel tot de komst van de Tour de France naar de provincie.

Jaap Stalenburg
Statenlid PvdA Fryslân

Waar ben je naar op zoek?