28 augustus 2013

Statenleden nemen kijkje bij werk Vrij-Baan

PvdA-Statenleden Henni van Asten, Omer Kaya, Douwe Hoogland en Jouke van der Zee waren vrijdagmorgen op bezoek bij projectbureau Vrij-Baan in Leeuwarden. In de van donderdag op vrijdag zijn in Leeuwarden de werkzaamheden voor het realiseren van drie spooronderdoorgangen begonnen. Op drie locaties in de spoorlijn Leeuwarden-Harlingen wordt gedurende 76 uur uur aaneengesloten gewerkt.

Onder andere op de bouwlocatie Newtonlaan de sporen (rails, dwarsliggers en ballastgrind) verwijderd en is een begin gemaakt met het afgraven van de spoordijken. Het graafwerk neemt de gehele verdere vrijdag in beslag. De onderdoorgang Newtonlaan wordt als één geheel van vloer, wanden en dek in het spoor geschoven. Bij die werkzaamheden namen de Statenleden onder andere een kijkje.

Met het inschuiven van de spooronderdoorgangen werken provincie Fryslân en ProRail samen aan de bereikbaarheid van Leeuwarden. Het werk maakt onderdeel uit van de projecten De Haak om Leeuwarden en de Westelijke invalsweg. Twee nieuwe wegen die het verkeer makkelijker en sneller Leeuwarden in en uit laten gaan. De aannemerscombinatie Grutte Fier, die het werk voor Prorail en provincie Fryslân uitvoert, bestaat uit een combinatie van Mobilis, Van Gelder en de regionale bedrijven J.J. De Vries en Oosterhof Holman. Deze specialistische klus levert zo ook nog eens regionale werkgelegenheid op.

De projecten maken onderdeel uit van het programma Leeuwarden Vrij-Baan. Rijkswaterstaat, provincie Fryslân en gemeente Leeuwarden werken hierin samen. Dit is een meerjarenprogramma met circa veertig infrastructurele projecten, die tussen 2010 en 2020 worden gerealiseerd. Doel is het verbeteren en waarborgen van de bereikbaarheid van Fryslân. De totale investering bedraagt 750 miljoen euro.

Meer informatie over Vrij-Baan is hier te vinden.
Link: http://www.vrij-baan.nl/nieuws-en-publicaties/realisatie-spooronderdoorgangen-succesvol-van-start