‘Spoedmaatregelen voor het weren van containerschepen boven het Waddengebied’

Door Provinciale Staten op 26 juni 2020

De Onderzoeksraad voor Veiligheid bevestigt de zorg van de PvdA Fryslân en organisaties als de Waddenvereniging dat de Waddenzee Werelderfgoed onvoldoende is beschermd. Statenlid Jaap Stalenburg reageert: “Opvallend is dat niet alleen de zuidelijke vaarroute boven de eilanden onder bepaalde condities onveilig is voor schepen zoals de MSC Zoe. Dit geldt ook voor de noordelijke route. Als er niet wordt ingegrepen acht de raad de kans groot dat een containerramp opnieuw kan gebeuren.” Daarom wil de PvdA Fryslân dat Gedeputeerde Staten er bij het kabinet op aandringt dat er nu spoedmaatregelen worden genomen die het mogelijk maken om bij bepaalde weersomstandigheden grote containerschepen zowel van de noordelijke als de zuidelijke vaarroute te weren. Stalenburg stelt schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten.

Kustwacht

Verder zou de kustwacht niet alleen meer middelen maar ook bevoegdheden moeten krijgen bij de begeleiding van grote containerschepen. Stalenburg mist in het onderzoek verder een aanbeveling om de autoriteiten volledig inzage te geven in de inhoud van ladinglijsten, waardoor er onvoldoende zicht is op de risico’s van de kwetsbare Wadden bij rampen als met de MSC Zoe. Hij wil dat Gedeputeerde Fokkens ook hierover in gesprek gaat met minister Van Nieuwenhuizen.

Jaap Stalenburg

Jaap Stalenburg

Woordvoerder economie, werkgelegenheid, onderwijs, Europa, recreatie en toerisme, sociaal beleid, bestuur, participatie & veiligheid

Waar ben je naar op zoek?