14 december 2012

Riek van der Vlugt bij eerste ‘werk in uitvoering’

Op het erf van agrarisch ondernemer Anko Hofstra te Katlijk ging vrijdag 14 december de eerste schop de grond in met geld van het Lânskipsfûns Oranjewâld-Ketlik. Gedeputeerde Johannes Kramer en wethouder Siebren Siebenga van de gemeente Heerenveen openen het eerste winterwerkseizoen door te starten met het herstel van drieduizend meter houtwal en elzensingel. Namens de PvdA-Statenfractie was Riek van der Vlugt bij de starthandeling aanwezig.

Tezamen met het herstel en beheer van een aantal bospercelen en enkele open kamers is hiermee de eerste €73.000,- besteed uit het regionale landschapsfonds. Dit fonds bundelt private middelen aan publieke gelden die door de gemeente Heerenveen en provincie Fryslân zijn gefourneerd: iedere ingelegde private euro wordt verzesvoudigd met publieke middelen. Geld dat wordt geïnvesteerd aan beheer, herstel en ontwikkeling van het karakteristieke landschap in de regio.

Het bestuur is blij met de eerste activiteiten in het gebied, vertelt oud-gedeputeerde Bertus Mulder in zijn functie als bestuursvoorzitter: “Het oprichten van een innovatieve financieringsconstructie kost nu eenmaal tijd, maar het feit dat we komende wintermaanden van start kunnen, laat zien dat het Lânskipsfûns Oranjewâld-Ketlik toekomst heeft. Dat past ons, want wij willen met het landschap dertig jaar duurzaam vooruit.” “Het actief werken aan beheer en behoud van het cultuurlandschap rond Oranjewoud-Katlijk is bovendien een zaak van ons allemaal. Dat boeren, overheden en ondernemers hierin investeren onderstreept de gedeelde verantwoordelijkheid. En dat komt iedereen ten goede, ons als bewoners, maar ook onze gasten, de recreanten en toeristen.”

YOUTUBE VIDEO