REC Harlingen moet minder zoutzuur uitstoten

Door Provinciale Staten op 31 oktober 2018

De PvdA dient, samen met GrienLinks en SP, vandaag een motie in om strenger te handhaven op de uitstoot van de ReststoffenEnergieCentrale (REC) in Harlingen. De REC stoot op dit moment te veel zoutzuur uit en zit ver boven de wettelijke norm. Dat heeft de afvalverbrander tot nu toe kunnen doen omdat de wet volgens de REC een correctie op de uitstootwaardes toelaat. Met de motie vragen de partijen om een hardere aanpak en het toepassen van een nieuwe meetmethode die het Platform Kwaliteit Luchtmetingen in juli presenteerde.

Geen trucjes

“De REC moet blijven investeren op het gebied van veiligheid en milieu,” zegt PvdA-woordvoerder Riek van der Vlugt. “We willen niet een REC die zich op zo goedkoop mogelijke wijze en met behulp van trucjes houdt aan de minimale eisen. Er moet actie worden ondernomen.” De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij Omrin. Opvallend feit is dat vergelijkbare afvalverbranders, waaronder die in Nijmegen, Dordrecht en Rotterdom, de normen voor zoutzuur zelfs zonder meetcorrectie halen.

Vijf storingen

De uitstoot van zoutzuur is een groot probleem bij de afvalverbrander in Harlingen. Dit zorgt niet alleen voor een grote milieubelasting, maar ook voor corrosie in de leidingen. Sinds een onderhoudsbeurt in april zijn er al vijf storingen geweest. Die storingen leiden als gevolg ook weer tot uitstoot van ongewenste stoffen, waaronder zoutzuurdampen en dioxine. De storingen en ongecontroleerde uitstoot van stoffen leidt tot grote onvrede in en om Harlingen.

Waar ben je naar op zoek?