28 november 2012

PvdA wil geld steken in aanjagen werkgelegenheid

De PvdA Statenfractie diende tijdens de vergadering van Provinciale Staten op woensdag 28 november een motie in met verzoek aan het college om op zoek te gaan naar geld voor meer economisch structuurversterkende projecten. Deze projecten worden onder andere genoemd in de samenwerkingsagenda’s met de vier grote steden, zijn goed voor de werkgelegenheid en bovendien bevorderen ze het economisch klimaat in Fryslân. De motie werd meeondertekend door CDA en FNP.

Er werd in de Staten gesproken over het zogenaamde compensatiepakket economische structuurversterking. Het gaat daarbij om de financiering van alternatieve projecten met het geld wat dat vrijvalt vanwege het niet doorgaan van de spoorlijn Heerenveen-Drachten-Groningen. 24 miljoen zal morgen beschikbaar worden gesteld voor verbetering van het openbaar vervoer, met name ook om de reistijd naar het westen van het land drastisch te bekorten.en aanzien van Openbaar Vervoer trajecten. De PvdA vindt dat ook andere economisch versterkende projecten nu financieel haalbaar moeten worden gemaakt. Het doorgaan van deze projecten is wenselijk en wordt niet alleen gezien als compensatie maar ook goed voor de economische structuurversterking en het bevorderen van werkgelegenheid.

De PvdA vraagt het college om hier bij de kadernota dekking voor te zoeken. Dit kan gevonden worden in onder andere een verruiming van de investeringsmogelijkheden door middel van het Nuon-vermogen.

Jouke van der Zee: “Het is van belang dat ook andere wensen uit Smallingerland en Heerenveen haalbaar worden gemaakt. De 24 miljoen is voor het Openbaar Vervoer en er moet meer ook geld komen voor werkgelegenheidsbevorderende projecten”. Remco van Maurik: “In de samenwerkingsagenda’s en de nota van de vier grote steden ten aanzien van economie staan een hoop goede projecten. Het is zeker in de moeilijke economische tijd wenselijk en noodzakelijk dat de provincie mee helpt om deze projecten te realiseren. Dat is goed voor de economie en de werkgelegenheid in Fryslân.