27 augustus 2013

PvdA wil Fries in routeplanners

De PvdA heeft het College van GS van Fryslân schriftelijke vragen gesteld over het niet (h)erkennen van de officiële Fryske plaatsnamen door o.a. de nieuwe routeplanner van de ANWB. Volgens Remco van Maurik is het niet gebruiken van de officiële Fryske plaatsnamen niet alleen vervelend voor de gebruiker maar kan het ook tot gevaarlijke situaties leiden. Het gaat hierbij niet om een taalstrijd maar om het gebruik van de officiële plaatsnamen zoals die door de verschillende gemeenteraden zijn vastgesteld. 

De Statenfractie van de PvdA wil dat gedeputeerde Sietske Poepjes actie onderneemt naar routeplanners die de officiële Friese plaatsnamen negeren. Onlangs werd bekend dat de nieuwe routeplanner van de ANWB geen Fries hanteert. Wij hebben naar aanleiding van deze berichten de volgende schriftelijke vragen gesteld:

  • Is het waar zoals, wij onlangs hebben begrepen, dat een of meerdere routeplanners op dit moment de Fryske namen niet erkent?
  • Zo ja, bent u met ons van mening dat dit feit voor de mensen die deze routeplanner gebruiken vervelend is en dat het zelf tot gevaarlijke situaties kan leiden (bv als de Nederlandse naam niet bekend is bij de gebruiker van dit systeem)?
  • Bent u ook van mening dat dergelijke routeplanners in strijd zijn met de afspraken over het gebruik van de Fryske taal en de Fryske plaats naamgeving?
  • Wilt u met de producenten van deze routeplanners contact opnemen en hen bewegen om de Fryske namen wel te gebruiken in deze routeplanners?