PvdA wil duidelijkheid over arbeidsomstandigheden aanleg breedbandkabel

23 maart 2022

Woordvoerder Jan Walrecht heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten over de arbeidsomstandigheden van werknemers bij de aanleg van breedbandkabels in Fryslân. De Leeuwarder Courant berichte op 10 maart 2022 over slechte arbeidsomstandigheden van werknemers. Zo maken medewerkers lange dagen en beschikken ze niet over een schaftkeet of dixi in de buurt van de werkzaamheden. De PvdA heeft meerdere keren met klem opgeroepen dat bij projecten waar de provincie betrokken is de arbeidsomstandigheden voor werknemers goed geregeld zijn en er in de praktijk gecontroleerd wordt op de toepassing ervan.

Snel internet voor alle huishoudens in Fryslân is een belangrijk onderwerp waar de PvdA zich al jaren sterk voor maakt. Om dit voor elkaar te krijgen is de PvdA op 25 januari 2017 akkoord gegaan met een provinciale nieuwe aanpak. De waarschuwing voor misstanden rondom de arbeidsomstandigheden lijkt geen overbodige waarschuwing te zijn geweest. Op initiatief van de PvdA zegde het college destijds toe erop toe te zien dat de arbeidsomstandigheden en juiste cao toegepast worden en het hierover afspraken maakt.

Dat dit nu mogelijk niet is gebeurd vinden wij zeer zorgelijk, zo zegt Jan Walrecht. Hij wil daarom weten of op welke manier de toezegging in de praktijk is gebracht, of het maken van lange dagen en ontbreken van een dixi of schafkeet conform de afspraken is die de provincie heeft gemaakt en op welke wijze de provincie in de praktijk gecontroleerd heeft of de juiste arbeidsomstandigheden en CAO toegepast worden.