PvdA wil dat toerismesector kan rekenen op snelle steun

Door Provinciale Staten op 16 november 2020

Ondernemers in de toerismesector geven aan dat zij slechte toegang hebben tot financiële steun vanuit de provincie, laat de Toerisme Alliantie Friesland weten. Ondernemers moeten veel papierwerk invullen om bij het geld te komen dat al enkele maanden voor hen beschikbaar is. Het geld komt uit het corona actieplan gastvrijheidseconomie. Dat is een onderdeel van het herstelmaatregelenpakket van de provincie, bedoeld om ondernemers in de toerismesector op korte termijn te kunnen helpen. “Dan moeten ondernemers daar ook snel gebruik van kunnen maken. Met gedeputeerde Fokkens was tijdens het debat over de beleidsnota ‘Gastfrij Fryslân’ overeenstemming dat er perspectief moet zijn en deze sector geholpen moet worden. Als het klopt dat ondernemers, waaronder de zzp’ers, meer dan tien documenten moeten invullen om financiële hulp te krijgen, dan is dat niet de snelle hulp aan de sector die de PvdA voor ogen heeft”, reageert PvdA-Statenlid Jaap Stalenburg op het nieuws. Hij dient er schriftelijke vragen over in.

Bijna volle pot

Stalenburg wil graag dat de gedeputeerde op zeer korte termijn met de sector aan tafel gaat om een oplossing te vinden voor dit probleem. “Is het bijvoorbeeld mogelijk om ondernemers bij een aanvraag te begeleiden? Of kan de aanvraag zelf makkelijker gemaakt worden?”, vraagt Stalenburg zich af. “Want van de ruim €900.000 die beschikbaar is voor de toerismesector om aanpassingen te maken, is nu ongeveer €100.000 gebruikt. En dat terwijl we in iedere horecagelegenheid schermen, looproutes, mondmaskers, afhaalmogelijkheden en andere aanpassingen zien die ondernemers geld kosten. Hier hadden we andere gedachten bij, zo worden ondernemers onvoldoende geholpen.” De PvdA-Fryslân ziet het liefst zo snel mogelijk een oplossing.

Jaap Stalenburg

Jaap Stalenburg

Woordvoerder economie, werkgelegenheid, onderwijs, Europa, recreatie en toerisme, sociaal beleid, bestuur, participatie & veiligheid

Waar ben je naar op zoek?