PvdA voegt beeldende kunsten en muziek toe aan cultuurbeleid

Door Provinciale Staten op 20 december 2018

Een stevige discussie in Provinciale Staten en flink wat doorzettingsvermogen was ervoor nodig, maar het lukte de PvdA woensdag om beeldende kunsten en muziek toe te voegen aan het nieuwe Friese cultuurbeleid. Ook komt er een oplossing voor Museum Belvédère. Woordvoerder Tjerk Voigt zei tijdens het debat „verbaasd” te zijn over het ontbreken ervan: “Het heeft een sterke invloed op onze Friese identiteit en cultuur, we zijn er sterk in en het verdient gewoon een volwaardige plek.”

Creativiteit, nieuwsgierigheid en openheid

Voigt begon zijn bijdrage met een persoonlijk verhaal om de invloed van kunst en cultuur op de individuele ontwikkeling te illustreren. “Mijn ouders namen me toen ik jong was mee naar het theater, musea en de bibliotheek. Dit vanuit de gedachte om creativiteit en nieuwsgierigheid en openheid te stimuleren. Hierdoor ben ik een rijker mens geworden.” Hij vervolgde met de oproep om muziek breder dan alleen popmuziek te ondersteunen. “Het maakt niet uit wat je beoefent, of het nu klassiek is, wereldmuziek, jazz of zelfs heavy metal.”

Financiering ontbreekt

De PvdA is van mening dat het huidige programma ‘Kultuer oan ‘e Kime’ een tussenstap is. “De financiële onderbouwing ontbreekt nog”, verklaarde Voigt. “Ook moet de ondersteuning richting professionele en amateurkunstenaars nog goed bekeken worden.” Hij vroeg zich aanvullend hardop af of het noordelijk cultuurverbond ‘We the North’ „een wassen neus is of een echte kans”. Een motie om helderheid te krijgen over de cofinanciering vanuit ‘We the North’ behaalde eveneens een meerderheid.