18 september 2012

PvdA onderzoekt internet op basisscholen

Een deel van de PvdA Statenfractie zat woensdagmorgen weer even in de schoolbankjes. Niet om lessen te volgen, maar om te onderzoeken hoe het gesteld is met het internet op een aantal basisscholen in Fryslân. Statenleden Remco van Maurik, Wanda Ottens, Ömer Kaya en Tjerk Voigt gingen met PvdA-raadsleden Betty van der Ven (Heerenveen) en Jelke Nijboer en Fimke Hijlkema (Ooststellingwerf) op pad en kregen op maar kleine afstand van elkaar, twee totaal verschillende situaties op basisscholen te zien.

Haperende filmpjes en lange laadtijden
Als eerste werd de fractie ontvangen door directeur Hans Koopmans op OBS De Stam in Langedijke. Deze school heeft 30 leerlingen en is voor het internet afhankelijk van een ADSL-verbinding van KPN. De aanwezigen konden met eigen ogen zien wat het effect van die verbinding is: haperende filmpjes en erg lange laadtijden. Ook plaatselijk belang was bij het bezoek aanwezig. Veel andere opties voor internet heeft de school namelijk niet. In het dorp Langedijke ligt geen kabel en ook draadloze opties werken niet. Er zijn inmiddels wel volop digitale (les)mogelijkheden op de school, maar die kunnen nu onvoldoende worden benut.

Ipads voor alle leerlingen in De Knipe
De Compagnonsschool in de Knipe is daarentegen juist een voorbeeld van een basisschool waar een stuk beter gebruik kan worden gemaakt van de ICT-ontwikkelingen. Zo start de school binnenkort met de inzet van 170 Ipads. voor iedere leerling 1. In De Knipe is wel een kabelverbinding aanwezig, zo vertelde directeur Henk Soeten. Toch heeft ook deze school behoefte aan een vergroting van de bandbreedte, omdat er meer en meer gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheden van internet.

Het werkbezoek werd afgesloten met een gesprek met Sybrand Dijkstra de coördinator van Samen Deskundiger Fryslân (SD-Fryslân) waarin Friese besturen van primair onderwijs samenwerken. SDF wil zich met ondersteuning van de stichting Kennisnet, sterk maken voor het betekenisvol inzetten van ICT-mogelijkheden op de school. Door samen kennis te delen en ervaringen uit te wisselen willen ze voor de basisscholen in Friesland het ICT-onderwijs een nieuwe impuls geven.

PvdA wil snel internet voor alle basisscholen in Fryslân
De PvdA Statenfractie in Fryslân wil dat alle basisscholen in Fryslân dezelfde mogelijkheden hebben op het gebied van snel internet. De fractie heeft daarom eerder al schriftelijke vragen aan het college. Een flink aantal basisscholen lijkt niet mee te kunnen profiteren van de ontwikkelingen op het gebied van snel internet, waaronder glasvezel. Wat de PvdA-fractie betreft zou er voorkomen moeten worden dat er een tweedeling dreigt te ontstaan tussen scholen die wel en scholen die geen toegang hebben tot snel internet.

Waar ben je naar op zoek?