9 april 2013

PvdA groot voorstander subsidie IJshal Leeuwarden

De PvdA Statenfractie is woensdagmiddag akkoord gegaan met het verlenen van subsidie voor het realiseren van een 400 meter ijsbaan in Leeuwarden. Deze ijshal voorziet in een grote behoefte en trekt jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers, waaronder duizenden schoolkinderen. Met het beschikbaar stellen van de subsidie kan er ook in de toekomst in die behoefte worden voorzien. Vanwege het verbod op het koelmiddel Freon R22, zou de huidige IJshal Leeuwarden begin 2015 moeten sluiten. De plannen voor een nieuwe ijshal die zijn gemaakt door gemeente Leeuwarden en de Stichting IJshal Leeuwarden zorgen dat er ook in de toekomst volop geschaatst kan worden in de nieuwe IJshal Leeuwarden. Woordvoerder Douwe Hoogland: “De Partij van de Arbeid is groot voorstander van die plannen”. 

In februari 2012 diende de PvdA Statenfractie samen met het CDA en de FNP een motie om de plannen voor nieuwe ijsbanen in Heerenveen en Leeuwarden in samenhang te bekijken. De drie partijen willen dat de provincie een financiële verantwoordelijkheid op zich nam om tot uitvoering van beide initiatieven te komen. Woordvoerder Douwe Hoogland: “Wij hebben de samenhang van de ontwikkeling van Thialf en IJshal Leeuwarden altijd als logisch gezien. Het past heel goed in het totale concept ‘IIs Foar Fryslân’.” Er komt door het besluit een bedrag van maximaal € 10 miljoen beschikbaar voor de nieuwbouw. Het stichtingsbestuur van de Leeuwarder IJshal gaan er vanuit, dat 1 oktober 2014 als openingsdatum van de nieuwe hal haalbaar is. Er is al hard gewerkt aan de voorbereidingen en die inspanning gaat de komende maanden onverminderd door.

Samen met de FNP en het CDA diende de PvdA een amendement in om de gemeente Leeuwarden en de provincie Fryslân afspraken te laten maken over het monitoren van de effecten van de nieuwe IJshal op de exploitatie van Thialf. Douwe Hoogland: “Ik heb er alle vertrouwen in dat de samenwerking tussen de beide ijshallen op deze manier wordt doorgezet”.

Waar ben je naar op zoek?