21 februari 2013

PvdA Fryslân roept op tot Provinciale Woontop

De PvdA in Fryslân roept op tot een Provinciale Woontop in de provincie Fryslân. Bij deze woontop moeten partijen uit het veld worden uitgenodigd om gezamenlijk de recente situatie op de Friese woningmarkt te analyseren en op zoek gaan welke impuls de partijen zelf en gezamenlijk met de provincie kunnen geven aan de woningmarkt. De fractie stelt tijdens vergadering van Provinciale Staten ook mondelinge vragen over onder andere het bericht dat WoonFriesland het voornemen heeft de komende jaren 60% minder huizen te gaan bouwen. Woordvoerder Ruimte en Wonen Tjerk Voigt: “Wij zijn bezorgd over de negatieve gevolgen van deze plannen voor de Friese woningmarkt, de huurders, en de werkgelegenheid in de bouwsector.”

De PvdA-fractie vroeg bij de behandeling van de evaluatie van het ruimtelijke beleid ook al de bijzondere aandacht voor de inzet van de provincie Fryslân. De fractie vroeg toen specifieke aandacht voor het belang van inbreiding en herstructurering in dorpen. Dit is van groot belang om dorpen aantrekkelijk te houden voor nieuwe en bestaande inwoners, zoals ook uit de evaluatie bleek. De PvdA-fractie is blij dat het college heeft aangegeven dit belang te delen. De provincie Fryslân kan nu aan de slag met het lobbyen bij het Rijk om in Fryslân een pilot-gebied aan te wijzen. Daarnaast moet in de gesprekken die de provincie met gemeenten voert over het woonbeleid het onderwerp naar voren komen.

Levensloopbestendige woningen
De PvdA Statenfractie heeft verder aandacht gevraagd om het levensloopbestendig maken van woningen te stimuleren. Het college heeft aangegeven dit mee te nemen in de afspraken die zij heeft met gemeenten en woningbouwcorporaties bij stedelijke herstructureringsprojecten. De fractie blijft de voortgang van herstructureringsprojecten in kader van het Aanvalsplan Wonen nauwlettend volgen. Tjerk Voigt: “Het opknappen en verbeteren van woningen is goed voor de werkgelegenheid in de (Friese) bouwsector. Daar moeten we vaart mee gaan maken, net als het organiseren van de Provinciale Woontop”.