“Uitkomsten inspecties containerschepen zijn schokkend.”

14 mei 2020

De PvdA Fryslân is erg geschrokken van het bericht dat rederijen massaal de veiligheidsregels voor grote containerschepen overtreden. Uit inspecties die zijn uitgevoerd in de haven van Rotterdam blijkt dat slechts een op de drie schepen zonder op- of aanmerkingen door de controles komen. Bij maar liefst 36% van de gecontroleerde zeeschepen zijn de containers niet volgens de regels vastgezet. “De uitkomsten zijn ronduit schokkend. Het lijkt erop dat de autoriteiten niet hebben geleerd van de containerramp van januari 2020. Nog steeds varen er dus schepen rond de Waddeneilanden die niet goed beladen en gecontroleerd zijn”, reageert Statenlid Jaap Stalenburg op de berichten over het rapport. Hij stelt daarom schriftelijke vragen aan de Gedeputeerde Staten van Fryslân.

Maatregelen

Stalenburg roept Gedeputeerde Staten op in gesprek te gaan met het de minister van Infrastructuur en zich hard te maken voor betere maatregelen. “Wij moeten er als Fryslân alles aan doen om het risico op ongelukken met containerschepen te verkleinen. Minister Van Nieuwenhuizen kan deze schokkende cijfers niet meer naast zich neerleggen, omdat de situatie in vergelijking met de grote controle uit 2009 nu nog slechter is.” De PvdA wil daarom ook dat er door de enorme toename van containerschepen met de minister gekeken wordt of verkeersbegeleiding van containerschepen mogelijk is.

Jaap Stalenburg

Jaap Stalenburg

Woordvoerder economie, werkgelegenheid, onderwijs, Europa, recreatie en toerisme, sociaal beleid, bestuur, participatie & veiligheid

Waar ben je naar op zoek?