‘Schylgers zijn terecht trots op hun eiland’

Door Provinciale Staten op 25 januari 2018

FOTOREPORTAGE — “Het leven is hier goed.” Burgemeester Bert Wassink van Terschelling verwelkomde de PvdA vorige week met open armen. Een gezelschap lokale en provinciale PvdA-politici en kandidaten bracht in het kader van ‘PvdA foar Fryslân’ een werkbezoek aan het eiland. Op het gemeentehuis in ‘West’ belichtte Wassink de kansen en uitdagingen van het leven op Terschelling. Hij begon positief: “Er is hier bijna geen criminaliteit, er is weinig werkeloosheid en er is geen vervuilende industrie.” Ook roemde de hij de inwoners van Terschelling. “Ze zijn heel trots en zeer terecht.” Wel werd snel duidelijk dat er een probleem is op het gebied van wonen.

PvdA-wethouder Evert van Leunen vertelde over de persoonlijke brieven en noodkreten die hij ontvangt. “Dat doet pijn”, gaf hij toe. De aanwezige Statenleden kregen de vraag of zij op het provinciehuis de Schylger woonvisie wilden verdedigen. Het doel is om 190 huur- en koopwoningen te realiseren voor starters, ‘tussen wal en schippers’, ouderen en de lagere inkomens. Vooral de kritische houding van gedeputeerde Klaas Kielstra (VVD) stuit lokaal op weerzin. “De eilanders willen Terschelling echt niet volbouwen”, was de gedeelde mening. Om een indruk te krijgen van al het moois dat het eiland te bieden heeft kregen de ‘vaste-wallers’ een korte rondleiding, waarbij middelbare school ’t Schylger Jouw en zonnepark Hee bezocht werden.

'Eilanders zijn heel trots en terecht'
Op de veerboot naar Terschelling kregen Henni van Asten, Edou Hamstra en Douwe Hoogland uitleg van Schylger en voormalig wethouder Teun de Jong (tweede van links).

'Eilanders zijn heel trots en terecht'
Naast de plannen voor de woningmarkt, heeft Terschelling de provincie ook nodig voor het opknappen van het havengebied.

'Eilanders zijn heel trots en terecht'
“Het leven is meer dan de moeite waard op Terschelling”, zei burgemeester Bert Wassink. “Mensen zorgen goed voor het eiland.”

'Eilanders zijn heel trots en terecht'
Docent geschiedenis Dirk-Jan van Schie vertelde tijdens de rondleiding door ’t Schylger Jouw dat ze op Terschelling „zoveel mogelijk onderwijs op maat” aanbieden.

'Eilanders zijn heel trots en terecht'
Van Schie benadrukte dat Terschelling toe is aan een nieuw schoolgebouw en dat de roep om snel internet groot is. “De glasvezelkabel ligt niet verder dan de zeevaartschool.”

'Eilanders zijn heel trots en terecht'
Bij de schuren van Cor Langerak, waar zonnepark Hee zal verrijzen, vertelden Jelle Cupido (l.) en Simon Kalf over de duurzaamheidsplannen van Terschelling.

'Eilanders zijn heel trots en terecht'
“Met dank aan de PvdA is er nu beleid”, zeiden de initiatiefnemers, met een knikje naar fractievoorzitter Christa Oosterbaan (m.). Het doel is om Terschelling uiterlijk in 2020 zelfvoorzienend te maken.