Sander de Rouwe zegt sorry voor fouten

Door In het nieuws op 25 januari 2018

Door menselijke fouten van provincie-ambtenaren hebben Provinciale Staten verschillende keren geen of onjuiste informatie gekregen. Gedeputeerde Sander de Rouwe erkende gisterochtend ruiterlijk dat dit in de toekomst beter moet, na vragen hierover van Remco van Maurik (PvdA).

Van Maurik stelde dat het provinciebestuur de laatste maanden drie keer in de fout is gegaan bij de beantwoording van Statenvragen van zijn partij. De Rouwe erkende dit in alle drie gevallen.

De eerste fouten werden gemaakt bij Statenvragen over Compakboard, de panelenfabriek in Heerenveen die nog voor de opening failliet ging en waar de provincie anderhalf miljoen euro in had gestoken. Van Maurik diende hierover op 4 juli vorig jaar een serie vragen in.

De Rouwe zei dat de antwoorden twee weken later al klaar waren, maar dat zijn ambtenaren hadden vergeten ze te verzenden. Dat gebeurde vervolgens pas in november. ,,Een menselijke fout in de uitvoering”, aldus de gedeputeerde.

In die beantwoording schreef De Rouwe dat hij Provinciale Staten vertrouwelijk zou informeren over de andere bedrijven waaraan de provincie leningen of garanties heeft ver strekt. Van Maurik wees erop dat dat tot dusver nog steeds niet is gebeurd. ,,Dat duurt veel te lang”, erkende de gedeputeerde, die beloofde dat nog komende maand een bijeenkomst zal worden georganiseerd.

Een tweede fout werd gemaakt bij de beantwoording van Statenvragen over de overtredingen bij de Drachtster afvalverwerker Van Gansewinkel in december. Die beantwoording

bevatte feitelijke onjuistheden, die de provincie destijds al wel erkende in de Leeuwarder Courant. Provinciale Staten ontvingen tot nu toe geen rectificatie of aanvulling. ,,We waren voornemens de Staten komende week te informeren”, zei De Rouwe. Hij gaf toe dat eerder een melding van de fout had kunnen worden gedaan. Gisterochtend stuurde hij als nog de rectificatie.

Ook bij een derde serie vragen van de PvdA was een menselijke fout ge maakt door de ambtenaren, zei De Rouwe. De PvdA had gevraagd om een document over de inzet van Noord-Nederland op landbouwgebied. De provincie had per ongeluk een landelijk stuk gestuurd. ,,Ook dit was een vervelende menselijke fout”, zei De Rouwe. ,,Helaas heeft de betreffende ambtenaar de verkeerde bijlage gestuurd.”

,,Een aantal slordige menselijke fouten in de uitvoering”, noemde de gedeputeerde de drie gevallen. ,,Niet moedwillig, wel vervelend. We balen er ontzettend van.” Hij beloofde intern te gaan kijken hoe dergelijke fouten in de toekomst kunnen worden voorkomen. Van Maurik sprak van een ,,politieke doodzonde”, maar hij nam toch genoegen met de excuses van De Rouwe.

Het bovenstaande artikel verscheen op 25 januari 2018 in het Friesch Dagblad onder de titel:  ‘Gedeputeerde door het stof vanwege ambtelijke fouten’.