Omgevingsvisie goed voor Fryslân

Door Provinciale Staten op 25 september 2020

“Wij kunnen instemmen met de reactie op de zienswijzen,” was de reactie van woordvoerder Anne Zijlstra tijdens de vergadering over de Omgevingsvisie in de Provinciale Staten. In de Omgevingsvisie staat beschreven wat de gewenste ontwikkeling is voor de Friese leefomgeving. Het is de visie die onze provincie richting geeft, met daarbinnen ruimte  voor diverse ontwikkelingen.

‘De romte diele’

De Omgevingsvisie (‘de romte diele’), die in september 2019 is vastgesteld door de Staten, heeft de afgelopen tijd ter inzage gelegen. Friezen hadden de gelegenheid om met een zienswijze op de visie te reageren. Vervolgens werd op deze zienswijzen een reactie gegeven door de provincie. In de Statenvergadering van 16 september werd de aangepaste omgevingsvisie beoordeeld.

Lelylijn

De omgevingsvisie is bedoeld als abstract, dynamisch dossier dat meegroeit met de tijd en de provincie. Deze wordt geconcretiseerd in de verschillende omgevingsprogramma’s. Daar kan de PvdA zich in vinden. Toch was er nu al behoefte aan verdere concretisering over de Lelylijn. Daarom hebben wij een amendement van de VVD, dat de Lelylijn toevoegt aan de omgevingsvisie. Met het amendement is vastgelegd dat we op basis van aanvullend onderzoek naar deze treinverbinding, actie gaan ondernemen richting het Rijk.

Inzet

In september 2019 hebben wij veel onderwerpen ingebracht die voor ons belangrijk zijn. Het stimuleren van een gezonde leefomgeving (Bloeizone) en voorstellen om de aanpak van veenweide, biodiversiteit en duurzame energie in Fryslân te wijzigen zijn daardoor in de omgevingsvisie opgenomen. Daardoor zijn we tevreden over de Omgevingsvisie, een onderwerp waar we het nog vaak over gaan hebben bij de uitvoeringsprogramma’s waarin de visie geconcretiseerd wordt.

Woordvoerder

Woordvoerder


Anne Zijlstra

Statenlid
Cultuur, Ruimte, Wonen & Streekagenda’s

Telefoon: 06 – 46 28 73 74
E-mail: [email protected]