Den Haag we komen eraan! Snelle treinverbinding naar Randstad

Door Provinciale Staten op 13 februari 2019

Het is weer een hot item: een nieuwe spoorlijn naar de Randstad. We zitten er in Fryslân al jaren op te wachten. De hunkering naar ‘it giet oan’ geldt ook zeker voor een nieuwe spoorlijn. Het is toch vreemd dat een grote kern als Drachten nog steeds niet beschikt over een eigen treinstation, terwijl elders in het land bij vergelijkbare plaatsen al meerdere stations zijn. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) sprak vorige week over een tien-minuten-intercity tussen negen steden. Het noorden werd daarbij weer volledig over het hoofd gezien.

Toekomst eindigt niet in Zwolle

De investeringen in Zwolle en Meppel zijn naar mijn mening pleisters op de wonde. De toekomst voor het openbaar vervoer eindigt niet in Zwolle, dat is korte termijn denken. Tegenstanders van een nieuwe spoorlijn richting Groningen stellen dat er onvoldoende reizigers zijn om de nieuwe spoorlijn rendabel te maken. De bussen die op dit moment op deze lijnen rijden zitten dan misschien niet de hele dag vol, het aantal auto’s op de A7 richting Groningen, Heerenveen en Joure blijft daarentegen alleen maar groeien. Dagelijks is er sprake van filevorming, ongelukken en ophoping van verkeer richting de centra.

Groeiregio stimuleren

Als je kijkt naar het aantal studenten, werkgevers en (nieuwe) bewoners van Drachten en omgeving is en blijft het een groeiregio. Den Haag en de provincie erkennen dit, maar tonen te weinig ambitie om de spoorverbindingen, ook richting Leeuwarden, te verbeteren. De trein is een aantrekkelijker vervoersmiddel dan de bus en het motiveert om de auto thuis te laten. Een goed en duurzaam openbaar vervoer is nodig om mensen te verleiden de trein te nemen, daar hoort een nieuwe spoorlijn bij.

Samen actievoeren

Ik ben blij dat op dit moment veel partijen actievoeren voor snellere treinverbindingen naar het noorden en dat een nieuwe spoorlijn via Drachten naar Groningen ook in veel van onze verkiezingsprogramma’s staan. Aan ons de taak om te zorgen dat we deze punten na de verkiezingen opnemen in een breed Statenprogramma en dat we als één blok vanuit Fryslân voor een nieuwe spoorlijn richting de Randstad gaan. Den Haag we komen eraan!

Edou Hamstra
Woordvoerder verkeer en vervoer
PvdA Steatefraksje

Woordvoerder

Woordvoerder


Edou Hamstra

Statenlid
Verkeer, Vervoer, Sociaal beleid & Zorg

Telefoon: 06 – 29 59 03 01
E-mail: e.hamstra@fryslan.frl

Stuur mij een bericht