Brede watersportvisie essentieel voor keuzes snelvaren, diepte vaargebied en voortgang Friese merenproject

Door Provinciale Staten op 27 april 2018

Waterbeheer en watersport stonden woensdag centraal in Provinciale Staten. Het debat richtte zich op vier onderwerpen: beheer van de oevers, onderhoudsdiepte van de Friese meren, snelvaren op het Burgumer Mar en een evaluatie van het Friese Merenproject. De PvdA, met Roel de Jong en Edou Hamstra als woordvoerders, streed voor een brede watersportvisie. Deze komt begin 2019 en helpt om afgewogen, integrale keuzes te maken.

Evaluatie

“Wy hawwe net folle fidúsje yn de opbringst fan dizze útklaaide ferzy fan de evaluaasje fan it Fryske Marreprojekt.” De Jong benadrukte dat een goede voorzetting van het Friese Merenproject (FMP) belangrijk is voor de PvdA, maar dat de evaluatie zich vooral moet richten op het ophalen van informatie over de toekomst van de watersport. Hij riep op om de „prioriteit by de wettersportfyzje te lizzen” en kreeg daarbij steun van de VVD. Gedeputeerde Klaas Kielstra deed de toezegging dat de ‘brede watervisie’ in februari op papier staat. Een krappe meerderheid, 19 tegen 21, besloot om het FMP toch los te evalueren.

Diepte meren

Hamstra deed bij het debat over de onderhoudsdiepte van de Friese meren de oproep om het huidige dieptebeheer vast te houden totdat de watervisie bekend is. “Wij vinden het een deelaspect binnen een bredere aanpak van de meren.” De PvdA wil vervolgens bekijken hoe de dieptes gelijk kunnen blijven aan de dieptes op de Friese vaarwaterkaarten. “Wij zien kansen voor openbare data voor watersporters”, zei Hamstra.

Snelvaren

Wel of niet snelvaren op het Burgumer Mar. Bewoners zijn verdeeld en daarom besloot Provinciale Staten om het besluit hierover op te nemen in de door de PvdA bepleite watersportvisie. “Wy witte ek net oft it in geskikte lokaasje is, mar wy witte wol dat der yn Noardeast Fryslân ferlet is fan in hurdfargebiet”, zei Roel de Jong. Een amendement van PvdA en FNP voor een locatieonderzoek voor snelvaren in de regio werd aangenomen.

Oeverbeheer

Een eenzijdig besluit van de provincie Fryslân over het beheer van Friese oevers noemde Edou Hamstra onbegrijpelijk. “De PvdA begrijpt deze handelswijze totaal niet en wij vinden dat het college terug moet naar de onderhandelingstafel met gemeenten en Wetterskip.”