‘Provinciale Staten ontving onjuiste en onvolledige informatie’

Door Provinciale Staten op 22 januari 2018

“Een politieke doodzonde.” Zo noemt PvdA-fractievoorzitter Remco van Maurik het onvolledig en onjuist informeren van Provinciale Staten over het faillissement van vezelfabriek Compakboard, afvalbedrijf Van Gansewinkel en het noordelijk landbouwbeleid. De beantwoording van schriftelijke vragen bleek voor al de drie onderwerpen onvoldoende te zijn. “Zeer kwalijk”, aldus een boze Van Maurik. “We voelen ons opzettelijk buiten de discussie gehouden.” De PvdA verwacht woensdag tijdens het vragenuurtje een uitgebreide verklaring van het provinciebestuur. Met mondelinge vragen vraagt Van Maurik opheldering.

Actieve informatieplicht

Gedeputeerden Staten heeft een actieve informatieplicht als het gaat om belangrijke zaken. Dat de PvdA in deze gevallen zelf om informatie moest vragen noemt Van Maurik al bevreemdend. “Wij vragen ons af of het college ons wel goed wil informeren. Wij vinden dat we er altijd op moeten vertrouwen dat zij ons juist, tijdig en volledig informeren.” De PvdA wil op dit moment vooral weten wanneer de juiste informatie komt en wat de gedeputeerden gaan doen om soortgelijke fouten in de toekomst te voorkomen.

Bedrijfsgevoelige informatie Compakboard

De PvdA stelde op 9 november 2017 schriftelijke vragen over het faillissement van Compakboard. Gedeputeerde Staten deed in haar beantwoording de toezegging dat Provinciale Staten informatie zou ontvangen over door de provincie verstrekte bedrijfssubsidies, leningen en bankgaranties. Het college zou hierover gezien de bedrijfsgevoelige informatie in overleg treden met de Statengriffie. Navraag wijst uit dat er nooit onderling contact is geweest.

Onjuiste antwoorden Van Gansewinkel

Samen met enkele andere partijen stelde de PvdA op 16 november 2017 schriftelijke vragen over mogelijke milieuovertredingen bij Van Gansewinkel. Op 6 december 2017 zijn deze vragen beantwoord. In de Leeuwarder Courant van 21 december 2017 werd echter bekend dat de antwoorden op basis van verkeerde documenten zijn gegeven en daarmee onjuist zijn. In het betreffende artikel bevestigde de provincie dit. Tot op heden ontving Provinciale Staten echter geen bericht van het college of een rectificatie van de antwoorden.

Verkeerd landbouwbeleid

Tijdens een bijeenkomst op 15 november 2017 over een nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid, hoorden diverse Statenleden per toeval dat er een noordelijk position paper landbouwbeleid bestaat. Met schriftelijke vragen vroeg de PvdA of Provinciale Staten dit document kon ontvangen. Het college deed op 6 december 2017 de toezegging het toe te sturen. Een maand later ontvingen de Statenleden een document. Niet alleen was dit tamelijk laat, het toegestuurde document bleek ook nog eens verkeerd te zijn. Het betrof het landelijke position paper en niet het landbouwbeleid met betrekking tot de noordelijke provincies.

Waar ben je naar op zoek?