‘Pact van Thialf’

Door Provinciale Staten op 18 februari 2021

Tijdens de afgelopen winterweek was een uurtje wandelen in en rond Heerenveen al genoeg om te zien om te zien hoezeer schaatsen een cultureel erfgoed in dit land is. Jong en oud zwierden over de Friese Meren, het Nannewiid of in de achtertuin van Sven Kramer; het Heidemeer. Politici riepen vanuit Den Haag in de campagnemodus al de Elfstedentocht uit en kwamen superlatieven te kort om de winterweek te bejubelen. Wat de PvdA betreft krijgt die opgelaaide interesse in de schaatscultuur van landelijke politici zo snel mogelijk een politiek vervolg in een soort ‘Pact van Thialf’.

Nu door klimaatverandering het schaatsen steeds exclusiever en minder frequent wordt, zullen we als politiek moeten gaan investeren in de schaatscultuur die zo bij Nederland hoort. Commissaris van de Koning Brok zei het heel mooi toen het populistisch geluid vanaf het Binnenhof doordrong tot Friesland. “Thialf schrijft rode cijfers en wordt financieel overeind gehouden door de provincie en de gemeente, terwijl het om een voorziening van internationaal belang gaat. Dit is een mooi moment om nog eens met de minister van Sport en de Tweede Kamer te praten over hun bijdrage aan Thialf.”

Wat de PvdA betreft doen we dat zo snel mogelijk. Het internationale schaatsicoon Sven Kramer luidde deze winter terecht de noodklok. “Onze sport staat onder druk”, zegt Kramer. “Door de zachte winters groeien er generaties kinderen op die het fenomeen natuurijs niet kennen. De aanwas stagneert en daar maak ik me zorgen om. Onze doelstelling is om ieder kind in Nederland voor zijn dertiende te leren schaatsen. Zie het als het bewaken van cultureel erfgoed.”.

Inmiddels zijn er ruim 700 kinderen aangemeld bij de Sven Kramer Academy waar Kramer zich inzet voor het behoud van het cultureel erfgoed dat schaatsen is voor heel Nederland.

Thialf mag dan de reputatie van een topsporthal hebben, jaarlijks zijn er ook 300.000 liefhebbers op de ijsvloer. Vrijwel nergens mengen top- en breedtesport zich zo goed. Toch is de financiële situatie van Thialf een permanente bron van zorg. Provincie Fryslân en gemeente Heerenveen hebben inmiddels bijna 60 miljoen euro in de hal gestoken en wat de PvdA betreft is dat wel genoeg en zullen landelijke politici nu echt in actie moeten komen voor het schaatsen als cultureel erfgoed.

De PvdA zal in de Tweede Kamer hierover het debat aangaan. Juist nu in de coronacrisis de provincie en de gemeente Heerenveen veel andere financiële kopzorgen hebben, zou het een goed moment zijn voor het ministerie van VWS om structureel mee te gaan betalen aan de nationale ijstempel. Er komt inderdaad de komende jaren 250.000 euro van het NOC*NSF voor de voorbereiding op de Olympische Spelen van schaatsers en shorttrackers, maar daar kan het niet bij blijven.

Heel Nederland juicht voor de gouden medailles die met bloed, zweet en tranen worden behaald dankzij de perfecte omstandigheden in Thialf. De unieke ijstempel in Heerenveen en in de meeste winters het centrum van de Nederlandse schaatscultuur. De rekening hiervoor kan niet meer alleen in Fryslân worden neergelegd.

Habtamu de Hoop
Kandidaat Tweede Kamerlid PvdA

Jaap Stalenburg
Statenlid PvdA Fryslân