Door Provinciale Staten op 29 september 2016

Oppositiepartijen pleiten voor meer tolerantie en harmonie met ‘regenboogbeleid’

UPDATE — De Statenfracties van de PvdA, D66 en GrienLinks willen dat de provincie Fryslân meer doet om discriminatie vanwege seksuele geaardheid, geloof en afkomst tegen te gaan. De partijen willen dat de provincie zich als ‘regenboogprovincie’ aansluit bij een beleidsovereenkomst die minister Jet Bussemaker eerder sloot met 42 Nederlandse gemeenten, waaronder Leeuwarden en Súdwest Fryslân. De overeenkomst stimuleert lokale overheden om beleid te maken dat de acceptatie en emancipatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders bevordert.

Solidariteit en tolerantie
“Onze provincie hoort een provincie te zijn waarin iedereen kan zijn wie hij of zij wil zijn”, verklaren woordvoerders Remco van Maurik (PvdA), Marieke Vellinga (D66) en Retze van der Honing (GrienLinks). Desalniettemin zien en horen ze nog bijna dagelijks dat mensen vanwege hun persoonlijke voorkeuren of opvattingen gediscrimineerd worden. De Statenleden vinden dat niet te tolereren en stellen dat de provincie de verantwoordelijkheid heeft om er wat tegen te doen. “De provincie is toe aan een regenboogbeleid. Een beleid dat solidariteit en tolerantie stimuleert.”

Zijn wie je wilt zijn’
De oppositiepartijen stellen dat het tegengaan van discriminatie niet voor niets het eerste artikel is van onze grondwet. “Het wordt tijd dat we als provincie Fryslân voorop gaan lopen en acceptatie en emancipatie gaan bevorderen”, benadrukken Van Maurik, Vellinga en Van der Honing. Om de strijd voor gelijkwaardigheid kracht bij te zetten pleiten ze ervoor om jaarlijks de regenboogvlag op het provinciehuis te laten wapperen. “Als teken van verzet tegen discriminatie en uit solidariteit met iedereen die uit angst niet durft te zijn wie ze zijn of wat ze vinden.”

UPDATE 29/9: Een bijzonder teleurstellende stemuitslag: Fryslân wordt voorlopig geen regenboogprovincie. De motie kreeg 19 stemmen voor (PvdA, D66, GrienLinks, Christen Unie, één VVD’er, één FNP’er, twee SP’ers en de PvdD) en 24 tegen (CDA, vier VVD’ers, drie FNP’ers, drie SP’ers, PVV, FFP en 50PLUS).