28 mei 2013

Op werkbezoek bij SBO de Sudwester in Sneek

Voor de Statenfractie van de PvdA stond woensdagmorgen wederom een werkbezoek aan een school op het programma. Dit keer in Sneek bij de school Speciaal Basisonderwijs ‘De Súdwester’. Statenleden Ömer Kaya, Riek van der Vlugt, Douwe Hoogland en Ingrid Wagenaar kregen een rondleiding door het gebouw waarin ongeveer 340 leerlingen les hebben. De school heeft ongeveer 90 werknemers, waaronder leraren, leerkrachten, assistenten, directie, leer- en gedragsspecialisten, logopedisten. 

Les krijgen met een tablet
De fractie had bijzondere interesse voor de wijze waarop er op de school lesgegeven wordt. Op de school worden geen Ipads gebruikt, maar tablets en schermen van Prowise. Daarmee is veel interactie mogelijk met bijvoorbeeld het grote scherm voor in de klas. Leerlingen maken individueel sommen of andere opgaven in hun eigen tempo. Maar het is ook mogelijk om klassikaal opgaven te maken.

Na de demonstratie volgden nog twee presentaties van directeur Freek Prins en adjunct-directeur Marco Fennema. Daaruit kwam onder andere naar voren dat de school ook op het gebied van internet tegen de beperkingen aanloopt. Er is nog geen glasvezelverbinding aanwezig, waardoor storingen optreden bij het gebruiken van de apparatuur. De PvdA-fractie is van mening dat het tijd is dat er voor alle (basis)scholen toegang tot snel internet moet zijn. Ömer Kaya: “In deze tijd van digitalisering is toegang tot snel internet een basisvoorwaarde voor kwalitatief goed basisonderwijs”. Tijdens de laatste begrotingsbehandeling werd dan ook een motie aangenomen om dat mogelijk te maken.

Waar ben je naar op zoek?