4 maart 2013

‘Onteigening voor natuur moet kunnen’

Wat de PvdA Statenfractie betreft had in het nieuwe grondbeleid van de provincie Fryslân best de mogelijkheid tot onteigening voor natuur mogen staan. Dat liet woordvoerder Hetty Janssen woensdag weten tijdens de behandeling van de nota Grûnbelied. Hetty Janssen: “De boeren krijgen de agrarische grondprijs, ik zou daarom niet weten waarom het middel wel voor wegen en niet voor natuur gebruikt zou mogen worden.” Een amendement van CDA, VVD, PVV en ChristenUnie om het gesprek met boeren- en natuurorganisaties over de onteigening eerst af te wachten en pas daarna te beslissen over de mogelijkheid voor onteigening voor natuur werd met een kleine meerderheid aangenomen. Op dit element komen we dus later nog terug.

De nieuwe nota Grûnbelied vervangt de nota ‘Nei provinsjaal grûnbelied’ uit 2007. De nieuwe nota gaat niet alleen over de aankoop van grond, maar ook over het verkopen en beheren van gronden. “Ik hoop dat de nieuwe eenheid grond een voorbeeld wordt voor de hele ambtelijke organisatie, het ziet er veel belovend uit. Ik wens ze oprecht veel succes”, aldus Janssen. Ook de aanbevelingen uit de rapporten van de Noordelijke Rekenkamer en bureau Berenschot over het provinciale grondbeleid zijn in de nota verwerkt. “De adviezen van de NRK en Berenschot zijn goed opgepakt. Ik hoop dat de portefeuillehouder voldoende de vinger aan de pols houdt over de werkelijke implementatie van de plannen uit deze notitie”, aldus woordvoerder Hetty Janssen.

De Pvda-fractie vindt het verder van groot belang dat de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) volledig wordt afgemaakt. “Het gaat er niet om dat we maar onbegrensd natuurgebieden in gaan richten, maar de realisatie van de EHS is voor ons belangrijk. Dat daarbij uiteindelijk ook het instrument van de onteigening voor kunnen worden ingezet moet dan kunnen. Hetty Janssen: “Dit moet dan natuurlijk wel zorgvuldig gebeuren en alleen als uiterste middel.”