29 augustus 2012

‘Onteigening Centrale As moet zorgvuldig gebeuren’

Het proces rond de onteigening van gronden voor de Centrale As moet op een zeer zorgvuldige wijze doorgaan, dat vindt de PvdA Statenfractie in Fryslân. De PvdA is voorstander van deze veilige en voor de leefbaarheid in Noordoost Fryslân zo belangrijke weg, maar blijft er op hameren dat de procedures nauwkeurig en correct moeten verlopen. Het college moet daarnaast de communicatie naar de grondeigenaren veel beter oppakken. Grond gedwongen afstaan is voor veel grondeigenaren niet alleen een zakelijke kwestie, het is vaak ook een emotionele gebeurtenis. De PvdA-fractie was in 2011 niet voor niets zo fel richting college om het proces goed in te zetten. 

Ondanks dat er fouten zijn gemaakt, is de PvdA van mening dat een motie van afkeuring te ver gaat. Tijdens het interpellatiedebat over de onteigening van gronden werd die motie dan ook niet gesteund. Er moet wel geleerd worden van de gemaakte fouten. Binnen de organisatie zijn inmiddels de nodige aanpassingen gedaan om fouten in de toekomst te voorkomen. Daarnaast moet er zoveel mogelijk ‘aan de keukentafel’ met de grondeigenaren naar een oplossing worden gezocht.

Centrale As voor veiligheid en leefbaarheid
Noordoost Fryslân heeft een ingewikkelde wegenstructuur. Er zijn tal van alternatieven die naar het rijkswegennetwerk leiden. Niet alleen de huidige weg van Dokkum richting Drachten, maar ook de Strosbossertrekweg, Lauwersseewei en tal van kleinere weggetjes. Die zullen door de Centrale As worden ontlast. Voor de veiligheid, de leefbaarheid en voor bescherming van het kwetsbare landschap. Daarvoor moet de automobilist als het ware worden verleid om de nieuwe weg te gaan gebruiken. Die weg moet daarom goed en snel zijn. En al neemt de bevolking in Fryslân op de lange termijn af; het aantal autokilometers neemt nog altijd toe. Na alle woorden over de Centrale As, moet er nu vooral ook werk gemaakt worden van de aanleg.