Nu aan het werk

30 juni 2021

Voorzitter,

Dit is het moment halverwege de zittingsperiode van dit college. De eerste twee jaar kun je als college gebruiken om zaken in de steigers te zetten, door middel van startnotities en beleidsbrieven. De tweede twee jaar moet het dan wel tot uitvoering komen.

Welke ambities zijn de eerste twee jaar zover ingezaaid dat nu de jaren van oogsten kunnen aanbreken.

Ik geef een paar voorbeelden:

  • We leven in een provincie waar we in immateriële zin tot de gelukkigste inwoners van Nederland behoren. Waar we nog een goed verenigingsleven kennen, goed naar elkaar omkijken, aandacht hebben voor vitaliteit, genieten van de ruimte en natuur om ons heen. Kennelijk vinden we dat minstens zo belangrijk als materiele welvaart. Met de beleidsbrief economie hebben we belangrijke stappen gezet om die brede welvaart waar mogelijk uit te breiden.
  • We willen een blue delta worden. Met de beleidsbrief Sport hebben we plannen gemaakt voor een vitale Mienskip.
  • Voor de PvdA is de ruimtelijke inrichting van deze prachtige provincie een speerpunt. De omgevingsvisie is vastgesteld, het Veenweide programma, het biodiversiteitsplan,

Iedereen die nu nog vraagt om meer visie of beleid, daag ik uit al die vastgestelde documenten nog eens na te slaan en nu mee te gaan werken aan de uitvoering.

En ja, er ontstaat dan altijd discussie over die uitvoering. Dan moeten we niet terugvallen op de roep om meer visie, maar dan moeten we de visie en het beleid als kader pakken en keuzes durven maken. Dat is de opdracht voor de komende twee jaar.

De afgelopen twee jaar zijn beheerst door Corona perikelen. Heel veel mensen zijn hierdoor geraakt. Qua gezondheid, Qua economisch perspectief, door gebrekkig onderwijs, heel veel mensen hebben hun uiterste best gedaan om de samenleving te helpen het hoofd boven water te houden. Het heeft enerzijds geleid tot saamhorigheid en solidariteit, anderzijds ook tot verwijdering door de waanzinnige felheid waarmee de discussies gevoerd werden. Ik hoop dat we hier in Fryslân vooral de solidariteit met elkaar vasthouden en ons juist weten te verbinden met andersdenkenden. De PvdA is blij dat de provincie ook zijn steentje hebben bijgedragen aan het herstel na Corona. Ondersteuning aan ondernemers, zzp-ers, cultuurmakers, verenigingen, vonden we belangrijk. Er is heel veel gebruik van gemaakt en het past naar ons idee heel goed bij waar wij in Fryslân voor staan: (iepen) mienskip.

Een belangrijk is de woningnood. Ook in Fryslân is de woningmarkt inmiddels behoorlijk overspannen. Nieuwe woningen met een goede inpassing, bij voorkeur binnenstedelijk, maar altijd met grote aandacht voor de kwaliteit van het landschap, heeft de voorkeur van dit college en ook van de PvdA. Nieuwe woningen voor starters op de woningmarkt, inwoners van Fryslân maar ook mensen van buiten die hier in Fryslân hun steentje bijdragen aan onze, en dan ook hún, samenleving. Iedereen is wat ons betreft hier welkom. Er was een subsidiepot om de onrendabele top te financieren bij de herbestemming leegstaande gebouwen en aanpak rotte kiezen binnen de bestaande bebouwing. Dat bleek een heel aantrekkelijke manier om meer woningen te creëren. Die pot was heel erg snel leeg. De PvdA wil deze pot opnieuw vullen. Wij denken dat mogelijkheden voor herbestemming van leegstaande gebouwen namelijk optimaal gebruikt moeten worden zodat er weer beweging komt in de woningmarkt.

Op één punt, waar de PvdA zich in het verleden al eens eerder voor heeft sterk gemaakt hebben wij behoefte om opnieuw te kijken of er ontwikkelingen zijn die heroverweging nodig maken: het betreft het in provinciale dienst nemen van medewerkers die langdurig werken in het provinciehuis maar dat al jaren doen op een payroll of uitzend constructie. PvdA staat voor goed werkgeverschap en gelijke behandeling. De provincie heeft daarbij als werkgever een voorbeeldfunctie.  Wij vragen het college daar opnieuw naar te kijken. Of in alle redelijkheid wel iedereen die dat eigenlijk zou moeten hebben ook de kans krijgt als ambtenaar in dienst te komen bij de Provincie en er zo ook echt volledig bij te horen met dezelfde arbeidsvoorwaarden.

Wij zitten in een periode zitten waarin politiek Den Haag ons behoorlijk in de steek laat. Nederland staat voor grote problemen die moeten worden opgelost. Klimaat, stikstof, landbouwtransitie, energietransitie, herstel van natuur en biodiversiteit. We willen daar in Fryslân beslist voortvarend mee aan de slag gaan, maar wettelijk kader en financiering moet vanuit het rijk vandaan komen. En de besluitmachine is in Den Haag voorlopig stilgezet. Ik hoor onze minister-president zeggen: de economie herstelt zich boven verwachting snel van de Coronacrisis. Dat is mooi, natuurlijk, maar het lost de klimaatproblemen niet op, sterker nog het maakt concrete maatregelen alleen maar méér noodzakelijk. Nu maar hopen dat het voorspoedig herstel van de economie geen alibi wordt voor dit kabinet om lang demissionair verder te gaan. We hebben immers voortvarende besluiten nodig om ons als provincie in staat te stellen onze ambities waar te maken. Daarom vindt de PvdA dat er met vele meer daadkracht gewerkt moet worden aan een nieuw, wat ons betreft groen én sociaal, nieuw kabinet. Met jeugdige frisse, deskundige kandidaten vanuit Fryslân, zou ik zeggen!

Hetty Janssen
Fractievoorzitter PvdA Fryslân