Door Provinciale Staten op 28 september 2017

‘Niet langer afhankelijk van vieze brandstoffen’

Een hoge ambitie voor duurzaam openbaar vervoer. Met die missie ging PvdA-Statenlid Wanda Ottens het debat in over de toekomst van het Friese ov. “Het is noodzaak om ambitie te tonen. Wij willen een schonere wereld, niet langer afhankelijk zijn van vieze brandstoffen.” Dat het lef en moed vraagt om met inwoners en organisaties een doorbraak te generen is volgens haar zonder twijfel waar. Met een goede dosis doorzettingsvermogen slaagde de PvdA erin om de provinciale ambities aan te scherpen.

Schoon en circulair
Bij aanvang was de ambitie van de PvdA kristalhelder. “Je kunt pas echt van duurzaam openbaar vervoer spreken als er sprake is van zo weinig mogelijk CO2-uitstoot bij de uitlaat, als je duurzaam opgewekte brandstoffen gebruikt en wanneer je streeft naar circulair gebruik en productie van materieel”, zei Ottens. Dat duurzaam ov niet zonder slag of stoot van de grond zou komen was ook vanaf het begin duidelijk.

Emissievrij vanaf 2025
“Het voorstel van het college is te behouden. De ambities te mager”, benadrukte Ottens bij aanvang van het debat. Ze zij gelukkig te zijn met het breed gedragen idee om het voorstel compleet te wijzigen. Dat het CDA, met wie de PvdA een scherpere ambitie had geformuleerd, woensdagochtend door getouwtrek in de coalitie met een afgezwakt voorstel kwam was teleurstellend. Na een urenlang debat erkende het CDA de kritiekpunten van de PvdA en D66 en sloten de partijen alsnog een compromis. Het openbaar vervoer wordt vanaf 2025 emissievrij bij de uitlaat en voor 2030 gaat de provincie actief over tot vermindering van CO2 in de gehele keten, van bron tot uitlaat.