Natuur het kind van de rekening in Fryslân?

Door Provinciale Staten op 15 maart 2018

Door het toenmalige VVD/CDA-kabinet in de persoon van staatssecretaris Henk Bleker zijn er in 2012 forse bezuinigen gedaan op het natuurbeleid. Het werd gedecentraliseerd naar de provincies en er zijn in het Natuurpact afspraken gemaakt tussen de overheden over de doelstellingen en financiering op het gebied van natuur.

Provinciale Staten hebben de Friese Natuuropgave 2014-2027 vastgelegd. Deze natuuropgave is een afspraak tussen de provincie en verschillende relevante organisaties op het gebied van landbouw en milieu. Duidelijk was dat de begroting van de provincie aangepast moest worden op dit natuurpact. Het blijkt dat de provincie Fryslân ten opzichte van andere provincies weinig extra investeert in de realisatie van de natuurdoelen.

Achterstand natuurdoelen

Meerdere provincies zoals Overijssel, Gelderland en Noord Brabant besloten extra geld in te zetten om de natuurdoelstellingen te realiseren. Ondanks aandringen van de PvdA zijn er in Fryslân geen extra middelen vrijgemaakt door de huidige coalitiepartijen. Besluitvorming daarover werd steeds uitgesteld. Wel lieten Gedeputeerde Staten door adviesbureau BMC een onderzoek doen naar de haalbaarheid van de Friese Natuuropgave.

Volgens verschillende onderzoeken blijft de realisatie van de natuurdoelen ernstig achter. Van de te verwerven grond ten behoeve van natuur is slechts 11 procent gerealiseerd. Om de doelstellingen voor 2027 te halen is, volgens dit onderzoek, € 56 miljoen extra nodig. Gedeputeerde Staten willen dit geld echter niet vrijmaken. En dat terwijl er nu jaarlijks miljoenen op de begroting overblijven en in provinciale kas terugvloeien.

Oplossing niet in zicht

Na de publicatie van het BMC-rapport ontstond er een enorm gedoe over de betrouwbaarheid van de cijfers. Al maanden wordt er achter de schermen gediscussieerd over correcties op het onderzoeksrapport. Onder andere bleek dat de provincie zich voor een bedrag van € 8 miljoen verrekend had. Het wordt er allemaal niet doorzichter op en een oplossing is niet in zicht.
De PvdA vindt dat er zó veel mist is dat er maar één conclusie overblijft: de provincie stelt de ambities bij tot het absolute minimum. Dat wil zeggen, de internationale verplichting waar Nederland zich aan verbonden heeft. De eigen ambities voor Fryslân, het natuurpact, wordt dus overboord gekieperd.

Dit betekent 560 hectare minder natuur in Fryslân en stevige bezuinigingen op het beheer ervan. Dat mag niet gebeuren! Afspraak is afspraak. Wij houden Gedeputeerde Staten aan de afspraken uit de Friese natuuropgave en we willen dat daarvoor de komende acht jaar extra middelen voor worden vrijgemaakt. Geld is het probleem niet. Wij zijn er trots op dat Fryslân verkozen is tot mooiste provincie. De PvdA wil dat, ook in de toekomst, Fryslân de mooiste provincie blijft.

Hetty Janssen
Woordvoerder landbouw en natuur

Remco van Maurik
Fractievoorzitter

Hetty Janssen

Hetty Janssen

Statenlid

Woordvoerder Landbouw, Natuur & Water