Meer natuur realiseren voor hetzelfde geld

Door Provinciale Staten op 19 juli 2018

Toen onlangs meerdere groene organisaties aankondigden de natuurrealisatie in Fryslân over te willen nemen van de provincie, was de PvdA direct positief. Afgelopen woensdag was er een debat over in Provinciale Staten. Over het huidige provinciale natuurbeleid zei woordvoerder Hetty Janssen: “Er zijn twee oplossingen mogelijk: of meer geld uitrekken, of minder ambitie tonen. Het verbaast ons niks dat het college kiest voor dat laatste.” De PvdA is blij met het feit dat de groene organisaties zeggen meer te kunnen realiseren met hetzelfde geld.

Unieke samenwerking

“Het is een unieke samenwerking”, zei Janssen over het initiatief van It Fryske Gea, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Bosgroep Noord-Oost Nederland, particuliere natuurbeheerders, LTO-Noord, Kollektivenberied Fryslân en de Friese Milieu Federatie. Ze grijpen de mogelijkheden rondom ‘Right to Challenge’ aan om het Friese natuurbeheer te stimuleren. “Wij vinden het zeer de moeite waard om de groep te vragen hun plannen uit te werken.”

Aankoopstop

Met gemengd succes probeerde de PvdA ook het ambitieniveau van de provincie op te krikken. Het opheffen van de huidige aankoopstop lukte helaas niet. Wat wel lukte was het extra laten uitwerken van een ‘terugvaloptie’ waarbij uitgegaan wordt van de realisatie van het volledige Friese natuurnetwerk, de vroegere ecologische hoofdstructuur.

Hetty Janssen

Hetty Janssen

Statenlid

Woordvoerder Landbouw, Natuur & Water

Waar ben je naar op zoek?