23 oktober 2013

Meer aandacht voor verkeersveiligheid

Tijdens de Statenvergadering van september vroeg de PvdA-fractie aandacht voor verkeersveiligheid in de provincie. Verkeersgedeputeerde Sietske Poepjes zegde toe om de binnenkort met een analyse en maatregelenplan te komen n.a.v. de onderzoeken van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en de ANWB voor de Friese situatie. Mooi is dat er dan ook meer aandacht komt voor de het landbouwverkeer. Wanneer het steeds groter en breder wordende landbouwverkeer zich mengt met ander langzaam verkeer, zoals fietsende scholieren, kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan. 

Op 19 september vond er in Den Haag een mooie manifestatie plaats. Daar was die week de Friese Ambassade gevestigd en de hofstad stond in het teken van typisch Friese zaken. Dan is het goed om ook aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid in een landbouwprovincie als de onze. Immers onze boeren moeten hun werk kunnen doen en onze kinderen moeten naar school, sport en vrijetijdsbesteding. Met het Verkeerseducatiecentrum uit Drachten kon men zien en ervaren wat de impact is van landbouwvoertuigen tussen alle andere verkeersdeelnemers. Ons fractielid Douwe Hoogland was erbij. Als voormalig boer weet hij als geen ander dat de landbouwwerktuigen er alleen maar groter op worden. ‘Je houdt je hart vast, wanneer je die enorme bakbeesten door de dorpen ziet rijden. Wanneer er dan ook nog een rondweg is, is er geen enkele reden om dwars door de dorpskom te gaan’. Vanuit het Verkeerseducatiecentrum dringt men daarnaast aan op meer scholing. ‘Zelfs de meest ervaren chauffeurs moeten toegeven dat een extra les geen overbodige luxe is; laat staan voor de jonkies op landbouwvoertuigen’, aldus een woordvoerder.

Net als de PvdA-Statenfractie dringen zij aan op maatregelen, als het weren van landbouwvoertuigen uit dorpskommen, terughoudendheid bij het verstrekken van ontheffingen voor extra groot materieel, kavelruil en betonwegen om het rijden over de openbare weg te beperken etc. Onze fractie zal over de voorstellen van Gedeputeerde Staten naar aanleiding van de onderzoeken van de SWOV en de ANWB in gesprek gaan met het veld van bedrijfsleven, veilig verkeer-organisaties, onderwijs, dorpsbelangen etc. Verkeersveiligheid is immers voor iedereen van belang.