Door Provinciale Staten op 7 september 2016

‘Meer aandacht voor kleine cultuurinitiatieven en gezonde levensstijl’

De PvdA vindt dat er in het nieuwe beleid voor cultuur, taal, onderwijs en sport te weinig aandacht is voor lokale initiatieven en gezondheid. “Ús provinsje is ryk wat ferienigingen oanbelanget”, verklaart woordvoerder Marja van der Meer. “Dit moatte we mear stimulearje. Lytse inisjativen belûke minsken op in leechdrompelige wize by kultuer, taal en sport.” Met een fonds voor kleine lokale initiatieven wil de PvdA zonder ingewikkelde aanvraagformulieren kleine subsidies beschikbaar stellen.

Klein bedrag, groot plezier
Door kleine initiatieven in dorpen en wijken een bijdrage van tweeduizend euro te geven, krijgen ze volgens de PvdA het soms zo nodige steuntje in de rug. De aanvragers, veelal vrijwilligers, kunnen daarnaast slecht uit de voeten met de tijdrovende en vaak ingewikkelde subsidieprocedures van andere provinciale fondsen, zoals het Iepen Mienskipsfûns. Het initiatief om zonder „poespas” lokale initiatieven te ondersteunen sluit, volgens Van der Meer, perfect aan bij de mienskipsgedachte van de provincie voor Culturele Hoofdstad. Met een fonds voor kleine initiatieven wordt het makkelijker om zoveel mogelijk mensen en verenigingen te betrekken. “Der binne al in soad moaie inisjativen, mar it wurdt heech tiid dat wy ek de doarpen en wiken dy’t noch net aktyf binne yn beweging krije.”

‘Sûn âld wurde’
Van der Meer noemt het „jammer” dat de provincie op geen enkele manier aandacht besteedt aan het onderwerp gezondheid. “Wy wolle graach dat minsken sûn âld wurde en dat de provinsje dêr oan bydraacht.” Voorlichting over een gezonde levensstijl begint volgens de PvdA bij de allerjongsten. Daarom wil de PvdA dat het gymnastiekproject van Sport Fryslân een vervolg krijgt. De organisatie helpt scholen en verenigingen de kwaliteit van gymlessen te verbeteren en probeert meer tijd vrij te maken voor beweging in het lesprogramma. De subsidie die zorgverzekeraar De Friesland binnenkort stopzet zou de provincie volgens Van der Meer over moeten nemen. “Oandacht foar sûn iten, sûn libjen en sport wurket previntyf. Sûne minsken betelje harren fansels werom.”