Door Provinciale Staten op 23 juni 2017

‘LF2018 is veel meer dan een eenmalig feest’

Tjerk Voigt bepleitte woensdag in Provinciale Staten waarom de PvdA het goed vindt dat de provincie Fryslân verantwoordelijkheid neemt en extra investeert in Culturele Hoofdstad. “Wij vinden het positief dat het college vooruitdenkt over de doelen, de legacy, op langere termijn. Ik kijk uit naar 2018, maar het is veel méér dan een eenmalig feest. Culturele Hoofdstad moet de werkgelegenheid, economie en toerisme in Fryslân blijvend versterken. Ook in de jaren na 2018.” De PvdA herinnerde iedereen eraan dat dit vanaf het begin al de bedoeling was. “Langere termijn doelen waren al onderdeel van het bidbook”, benadrukte Voigt.

Cultuurdeelname vergroten
Ook stelde Voigt dat LF2018 grote kansen biedt om „cultuurdeelname onder jongeren, kinderen en mensen met een smalle beurs te vergroten”. Hij keek in zijn bijdrage vol enthousiasme vooruit naar het programma van LF2018. “Ik kijk uit naar Sense of Place, de vele bezoekers en toeristen op de dijk bij Paessens, Holwerd, Wierum, Waaxens. Ik kijk uit naar de grote Escher-voorstelling en alle volle terrassen en hotels. Maar ik kijk ook uit naar De Hoeve als Cultureel Hoofddorp en alle kleine initiatieven in wijken en dorpen.”

Programma ‘legacy’ LF2018
Met een motie deed de PvdA de oproep om de ‘legacy’ van Culturele Hoofdstad van verder uit te werken en Provinciale Staten voor het einde van dit jaar een programma voor te leggen. Deze motie werd door een ruime meerderheid aangenomen.