Klimaat & Energie: uitvoering Klimaatakkoord

Door Provinciale Staten op 28 mei 2021

Veel onderwerpen waar de provincie zich mee bezig houdt zijn klimaat gerelateerd. Statenlid Erik de Groot voerde tijdens de Provinciale Statenvergadering van 26 mei twee belangrijke klimaatdebatten: over de Regionale Energie Strategie (RES) Fryslân 1.0 en de Startnotitie Klimaat en Energie. In de RES doet de provincie Fryslân een bod over hoeveel energie zij in 2030 duurzaam willen opwekken. Fryslân is een van de 30 RES-regio’s. Om de afspraken uit het Klimaatakkoord te halen, moet Nederland in 2030 35 TWH aan duurzame energie opwekken. Fryslân wil daar 3 TWH van op haar rekening nemen. Bij de Startnotitie Klimaat en Energie debatteerden de Provinciale Staten over hoe de provincie de komende negen jaar uitvoering gaat geven aan de doelstellingen uit het Klimaatakkoord. In 2030 moet de CO2-uitstoot teruggebracht zijn tot 45% en vervolgens tot 0 in 2050. En hoe de stijging van de temperatuur onder de 1,5 graden Celsius blijft.

‘Wij vinden solidariteit een belangrijke waarde.’

Bij het debat over de RES liet woordvoerder Erik de Groot weten dat de PvdA het RES-bod van de provincie kan accepteren. “Maar wij zien dat sommige gemeenten meer willen dan de provincie, en het zou jammer zijn als het meedenken vanuit de burgers door deze keuze zou worden afgeremd.” De Groot deed de oproep om hun initiatieven te blijven betrekken bij het vervolgtraject van de RES 2.0 tot 2030. De Groot benadrukte daarnaast het belang van Fryslân om solidair te zijn met andere provincies. “Wij zijn ons er ook van bewust dat wij een bijzondere provincie zijn qua ligging met veel wind. De PvdA denkt dat wij als provincie daarom een rol kunnen spelen bij het bijhouden van ontwikkelingen en vernieuwingen op het gebied van windenergie in combinatie met aandacht voor gezondheid en landschap.” Daarnaast wil De Groot dat we solidair zijn met mensen met een kleine beurs. “Klimaat- en milieubewustzijn mag niet het voorrecht zijn van alleen de mensen met een royaal gevulde portemonnee.” De provincie heeft bijgedragen aan een netwerk van energiecoaches in gemeenten. Dit proces komt goed op gang maar heeft door Corona nog geen meetbare resultaten opgeleverd. De PvdA blijft hier dus scherp op.

‘Jongeren willen betrokken worden bij klimaatbeleid’

De beslissingen die we vandaag in Provinciale Staten nemen, bepalen de toekomst van jongeren. Daarom wil de PvdA dat jongeren betrokken worden bij klimaatgerelateerde beslissingen. De Groot kreeg het daarom samen met de FNP, de ChristenUnie en GrienLinks voor elkaar dat jongeren meedoen bij het energieprogramma en de provincie gevraagd en ongevraagd van advies over klimaat kunnen voorzien. De PvdA vindt het daarnaast belangrijk dat er aandacht is voor circulariteit, bijvoorbeeld bij milieuvriendelijk isolatiemateriaal. Dat wordt ook meegenomen in het energieprogramma. Zo werken we niet alleen aan 100% duurzame energie, maar ook aan een circulaire economie.