‘Je werk, school en dokter moeten bereikbaar blijven.’

Door Provinciale Staten op 2 juni 2022

Bussen verdwijnen en minder reizigers maken gebruik van het ov. Daardoor staat de toegankelijkheid van het ov onder druk. Dat heeft grote gevolgen voor de leefbaarheid op het platteland. De PvdA heeft daarom samen met de FNP, het CDA en de ChristenUnie een debat aangevraagd over de toekomst van het ov. Tijdens dat debat vroeg Edou Hamstra aan gedeputeerde Fokkens (VVD) hoe we ervoor kunnen zorgen dat reizigers weer de bus gebruiken.

Ondergrens bereikbaarheid

‘Doordat er continue wordt bezuinigd op het ov, dreigt je school, werk of dokter straks onbereikbaar te zijn met de bus. Dat mogen we niet laten gebeuren.’ Edou Hamstra sluit zich daarom aan bij het actieplan van PvdA-Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop. Hij wil dat wettelijk wordt vastgelegd dat basisvoorzieningen als school en werk voor iedereen met het ov bereikbaar moeten zijn binnen een redelijke tijd.  Met de ChristenUnie, FNP en CDA deed Hamstra het voorstel om voor Fryslân vast te leggen hoe we (samen met het Rijk) ervoor kunnen zorgen dat je vanuit ieder dorp met het ov op tijd bij deze basisvoorzieningen kunt komen. Een ruime meerderheid steunde dit plan.

Acties voor meer reizigers

Het ov kan alleen bestaan, als de reiziger terugkomt. Daarom vroeg Hamstra tijdens het debat om te kijken naar extra acties die de reiziger terug in het ov te krijgen. ‘Op dit moment kun je voor de Arcadia voorstellingen een dagkaart van €7,50 aanschaffen. Zo’n actie is ook goed voor de cultuursector. Wij hopen op meer van dit soort acties, bijvoorbeeld voor het skûtsjesilen of kaatsen.’ De gedeputeerde heeft toegezegd dit uit te zoeken.

Waar ben je naar op zoek?