Jasper deed onderzoek naar aantrekkelijkheid van het openbaar busvervoer in Fryslân en haalde de Leeuwarder Courant

Door Provinciale Staten op 22 februari 2022

Het afgelopen halfjaar heeft Thorbeckestudent Jasper van Doremal stagegelopen bij de Statenfractie van de PvdA Fryslan. “Een periode waarin ik veel heb geleerd over het doen en laten van de provincie. Het was leuk om een halfjaar lang mee te mogen lopen en een kijkje achter de schermen te krijgen van de dagelijkse politieke zaken. De keuze voor de PvdA was voor een logische, ik ben al lang lid van de partij en sta zelfs op de lijst voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen”, zegt Jasper.

Vanuit de PvdA fractie was er behoefte om meer te weten te komen over waarom mensen niet kiezen voor de bus en hoe mensen die de bus gebruiken denken over de bus. Daarom hebben wij Jasper gevraagd om dit voor zijn scriptie te onderzoeken.

Tijdens het onderzoek heeft hij in 14 Friese kernen 3700 huishoudens benaderd met een uitnodiging om deel te nemen aan het onderzoek. Ruim 380 mensen hebben een vragenlijst ingevuld. In het onderzoek werden mensen in een enquête gevraagd of zij gebruik maakten de bus en wat zij vonden van het reizen met de bus.

> Lees Jasper zijn onderzoek

Uit het onderzoek is gebleken dat het gebruik van de bus en de tevredenheid van de bus sterk afhangt van de plek waar mensen wonen en van welke bus zij gebruik maken. Zo zijn reizigers het meest tevreden over de snelbussen en het minst tevreden over de opstapper. Daarnaast wijzen veel mensen naar de auto als een aantrekkelijker alternatief dan de bus. Dit komt vaak door een combinatie van factoren zoals bijvoorbeeld prijs, reistijd en de tijden wanneer de bus rijdt.

Jasper heeft zijn onderzoek zo goed gedaan, dat de Leeuwarder Courant hem erover heeft geïnterviewd.