Door Privé: Hetty Janssen op 4 juni 2015

Gelukkig zijn vertrekregelingen nu aan banden gelegd

In de LC van 3 juni lazen we hoe de directeur van Hefpunt in 2013 op non-actief is gesteld, na het leveren van onvoldoende prestaties. Vervolgens bleek het voor de stichting noodzakelijk om 900.000 euro te reserveren om aan haar ex-directeur uit te betalen als deze geen ander werk kan vinden. Ongelooflijk wat een bedrag! Zo’n bedrag maakt het wel heel aantrekkelijk voor de betrokken ex-directeur om niet al te hard op zoek te gaan naar ander werk, laat staan om werk te accepteren dat minder betaald wordt dan de oude functie, ook als is dat nog altijd een riant salaris.

Onacceptabele praktijken
Wat ben ik blij dat dit soort vertrekregelingen nu niet meer mogelijk zijn. Doordat de Wet Normering Topinkomens op initiatief van de PvdA per 1 januari 2015 is ingegaan, is het niet meer mogelijk om, in aanvulling op de normale WW- of wachtgelduitkering, een ontslagvergoeding te krijgen van meer dan 75.000 euro. Voor heel veel mensen nog een heel bedrag, maar in de wereld van de topinkomens een aanzienlijke matiging van hetgeen gebruikelijk was. Gelukkig heeft de PvdA minister deze wet door de Eerste en Tweede Kamer weten te loodsen en zijn we in de toekomst verlost van deze onacceptabele praktijken.

Serieus zoeken
En wat betreft de ex-directeuren die dergelijke bedragen meegekregen hebben… Ik hoop dat ze de verantwoordelijkheid voelen snel ander werk te accepteren. Zoals dat geldt voor iedereen die een uitkering heeft. We zouden veel strenger moeten controleren of men ook serieus zoekt naar ander werk. En we zouden verplicht moeten stellen dat men iedere baan accepteert met inkomen van zeg minimaal 50% van het oude salaris. Zodat niet nodeloos gebruik gemaakt wordt van geld dat gereserveerd wordt bij vertrek. Immers dat geld komt van de belastingbetaler!

Hetty Janssen

Privé: Hetty Janssen

Privé: Hetty Janssen

Naam: Hetty Janssen Geboren: 1 januari 1954, Breda Woonplaats: Leeuwarden Beroep: gepensioneerd Telefoon: 06 – 53 74 95 15 E-mail: [email protected] Hetty’s favorieten: PvdA’er: Joop den Uyl Hobby’s: politiek, bestuursfuncties, korfbal Tv-programma: Flikken Maastricht Boek: veel favorieten Krant: de Volkskrant Moment: trouwdag van mijn dochter Vakantiebestemming: de bergen Quote: “You’ll never walk alone” Trots op:

Meer over Privé: Hetty Janssen