Geen kleur in kieswijzer

Door Provinciale Staten op 25 februari 2019

Vandaag wordt de site MijnStem gelanceerd voor onze provincie. Als volksvertegenwoordigers van een iepen mienskip zijn we teleurgesteld dat er geen stelling is opgenomen over de regenboogprovincie. In de stemwijzer zijn de thema’s benoemd die én voor veel beroering zorgen in de provinciale politiek én waar de meningen zeer over verdeeld zijn. Beide principes zijn van toepassing op de stelling dat Fryslân een Regenboogprovincie moet worden.

Beneden alle peil

Tijdens de stellingenconferentie besloot de begeleider van MijnStem dat een stelling over Regenboogprovincie niet opgenomen zou worden omdat een aantal partijen zich onthield van een oordeel over de stelling. Dat deden die partijen enkel met het doel om de stelling te weren uit de stemwijzer. Wij waren daar zeer verbaasd over. De kiezer heeft recht op een uitspraak over alle belangrijke zaken die er bij de Provincie spelen, en daar hoort dit onderwerp ook bij.

Voor mij als nieuwkomer in de provinciale politiek was de stellingenconferentie hierdoor een teleurstellende gang van zaken. Debat en wrijving hoort bij politiek. Maar dit soort sabotage van zo’n belangrijke stemtool vind ik beneden alle peil. Mensen hebben recht op antwoorden en een duidelijke uitspraak over zo’n belangrijk thema. Nu doet men net alsof het niet speelt.

Doodzwijgen

Vlak na de zogeheten Nashvilleverklaring hesen PvdA, GrienLinks, D66, SP en onafhankelijk Steatelid Schukking de regenboogvlag voor het Provinciehuis. Daarmee lieten we als partijen zien dat we het niet eens zijn met het gevoerde beleid. Daarnaast kondigden we aan met een initiatiefvoorstel te komen om te zorgen dat Fryslân, net als alle andere provincies in Nederland, een Regenprovincie wordt met beleid om de acceptatie en veiligheid van homoseksuelen en transgenders te vergroten en discriminatie van minderheden in Fryslân tegen te gaan. Ook willen we in het voorstel opnemen dat organisaties die daaraan bijdragen, zoals COC Fryslân en Tûmba weer structureel subsidie krijgen van de provincie.

Verschillende andere partijen reageerden boos in de krant en op Omrop Fryslân. De stelling ‘Fryslân moet net als alle andere provincies een regenboogprovincie worden’ lééft dus, zowel binnen als buiten het Provinciehuis. Maar omwille van de campagne is deze niet te vinden in een belangrijke stemwijzer. Dat is geen democratie, maar doodzwijgen.

Marijke Roskam
Lijsttrekker PvdA Steatefraksje