Door Provinciale Staten op 26 februari 2015

“Geen concurrentie met Thialf”

Terwijl vele schoolkinderen hun rondjes schaatsen op de oude ijsbaan krijgt de nieuwe Elfstedenhal in Leeuwarden steeds meer vorm. De bouw lijkt voorspoedig te verlopen. Statenleden Jouke van der Zee en Douwe Hoogland gingen woensdagmiddag op inspectie en spraken met Bonne Stienstra van IJshal Leeuwarden over de vorderingen.

Moeilijke start
Nog een kleine drie weken kan er in de oude ijshal geschaatst worden. Daarna sluiten de deuren definitief. Maar als alles goed blijft verlopen, ligt er volgens Stienstra in september gloednieuw ijs in de Elfstedenhal. Hij is positief over de bouw: “We lopen prima op schema.” Vier maanden nadat Hans Konst de eerste paal de grond insloeg krijgt de schaatsbaan steeds meer vorm. Ondanks het positivisme over de bouw verwacht Stienstra wel dat de Elfstedenhal een intensieve start zal hebben. “Thialf is tot in oktober dicht en we zullen het in het begin dus erg druk krijgen. De ijsmeesters van Thialf schieten ons gelukkig te hulp zodat er in september een mooie ijsvloer ligt.”

Goede samenwerkingen
De Elfstedenhal richt zich voornamelijk op recreatieve schaatsers. Daarom worden er ook geen nationale of internationale wedstrijden georganiseerd. Stienstra: “We willen geen concurrentie met Thialf. Onze samenwerking is goed.” Wat men wel wil organiseren zijn wedstrijden voor junioren en veteranen. En uiteraard speelt de Elfstedenhal een centrale rol bij de start van een toekomstige elfstedentocht. Ook de samenwerking met de elfstedenvereniging verloopt volgens Stienstra naar wens. Hij illustreert dit met het feit dat ze samen de deuren in de Elfstedenhal hebben uitgekozen.

Waar ben je naar op zoek?