Geef de Kustwacht meer bevoegdheid

Door Provinciale Staten op 9 april 2021

Noordwesterstorm en een onstuimige zee. Dat was het weerbeeld afgelopen dagen boven het Waddengebied. Identieke weersomstandigheden als bij de ramp met de MSc Zoe in januari 2019, toen er 342 containers in zee belandden. En ook nu vielen er opnieuw containers in zee boven ons mooie Waddengebied. Vijf containers, waarvan een container met de gevaarlijke stof aceton en drie containers met nog onbekende inhoud. De inhoud van deze containers zal de komende weken voor de Waddenbewoners bekend worden als zij weer de aangespoelde troep mogen opruimen die uit de containers komt.  

Dit ongeluk laat zien dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat weinig heeft geleerd van de ramp met de MSc Zoe. Veel onderzoek en mooie woorden, maar weinig daden. Nog steeds varen grote containerschepen bij zware storm dicht langs de Waddeneilanden. De maat is daarom voor de PvdA, net zoals bij de Waddenvereniging, vol. Het Waddengebied verdient betere bescherming tegen het verlies van scheepscontainers. 

Het kan niet zo zijn dat een reder van een mega-containerschip winst boven natuurbelang stelt en daarmee het advies van de Kustwacht in de wind kan slaan. Ook tijdens deze storm negeerden teveel grote containerschepen het dringende advies van de Kustwacht om de risicovolle zuidelijke route te mijden. En dat moet echt anders. 

De PvdA wil dat de minister stopt met treuzelen. Het onderzoeken van het OVV en Marin zijn klip en klaar. Neem maatregelen bij storm en bescherm daarmee het Waddengebied tegen containerverlies. 

Geef de Kustwacht de bevoegdheid om schepen, ook schepen korter dan 170 meter zoals de Baltic Tern, dwingend te adviseren om bij zware storm de veiligere noordelijke route te nemen. Ook moet de Kustwacht meer capaciteit krijgen om schepen bij storm te begeleiden. 

Verplicht, zoals ook in België, Frankrijk en Italië, dat containers ook op schepen van minder dan 170 meter alleen door gespecialiseerde bedrijven vast mogen worden gezet. 

Twee jaar na de ramp met de MSc Zoe liggen er nog tonnen afval in zowel de Noordzee als de ecologisch kwetsbare Waddenzee. Na 11 maanden opruimen, werd in november 2019 besloten om daarmee te stoppen. Er zou 2,4 miljoen kilo afval uit de zee zijn gehaald. Volgens berekeningen ligt er nog minstens 8 ton van het afval in de zee. 

Alle reden om een herhaling van de containerramp te voorkomen. Dus: minister Van Nieuwenhuizen stop met treuzelen en ga aan de slag. 

Gijs van Dijk, Tweede Kamerlid PvdA
Habtamu de Hoop, Tweede Kamerlid PvdA
Christa Oosterbaan, fractievoorzitter PvdA Terschelling
Jaap Stalenburg, Statenlid PvdA Fryslân 

(📸 Kustwacht)