5 februari 2013

Fryslân wil geld aquaduct Skarster Rien voorschieten

Provinciale Staten hebben woensdag besloten om het aquaduct Skarster Rien voor te financieren. Het aquaduct moet worden aangelegd in de rijksweg A6 bij Joure. Nu ligt daar nog een brug in de vaarweg Skarster Rien. PvdA-woordvoerder Jouke van der Zee legde er in zijn bijdrage de nadruk op dat er snel een overeenkomst met de minister moet komen waarin is bepaald dat de voorgefinancierde middelen in 2021 worden terugbetaald. En als dat niet lukt de projecten knooppunt Joure en aquaduct Skarster Rien losgekoppeld moeten worden en de uitvoering van knooppunt Joure direct ter hand moet worden genomen.

Aquaduct
Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu stelt het geld voor het aquaduct na 2020 beschikbaar. Op dit moment werkt het Rijk echter aan bezuinigingen op infrastructuur. Alle projecten worden tegen het licht gehouden, dus ook het aquaduct. Provinciale Staten hebben in een motie het belang van de aanleg van het aquaduct nogmaals benadrukt. De voorfinanciering door provincie gebeurt echter alleen als de minister definitief tekent voor de betaling. De provincie Fryslân wil het geld voor het aquaduct voorschieten. Reden is dat dan tegelijk aan het aquaduct en de ombouw van Knooppunt Joure kan worden gewerkt. Naar verwachting kan de uitvoering dan starten na de zomer van 2014. Vanwege de verkeersveiligheid is het belangrijk dat de brug wordt vervangen door een aquaduct. Ook vermindert een aquaduct files en draagt het bij aan grenzeloos varen in de provincie.

Knooppunt Joure
De rotonde bij Joure zorgt, met name in de spits, voor opstoppingen en problemen. Doel van Knooppunt Joure is een veilige en vlotte doorstroming op de A6 en de A7. Evenals een goede bereikbaarheid van de kern Joure. Ook ontstaat er zo een veilige situatie in de omliggende dorpen omdat het sluipverkeer verdwijnt.

Meer informatie over het nieuwe knooppunt Joure: http://www.knooppuntjoure.nl/