Beeldende kunsten en muziek verdienen steun provincie Fryslân

Door Provinciale Staten op 12 december 2018

De PvdA maakt zich ernstig zorgen over het ontbreken van beeldende kunsten en muziek in de nieuwe culturele basisinfrastructuur van de provincie Fryslân. Gedeputeerde Sietske Poepjes (CDA) presenteerde onlangs, namens de provincie, een voorstel waarin beeldende kunsten volledig ontbreken en muziek niet volwaardig instaat. Ook ontbreekt een financiële uitwerking van het voorstel, waardoor onduidelijk blijft of de Friese kunst- en cultuursector kan blijven rekenen op steun van de provincie. Dit vinden wij onacceptabel.

Erfgoed van morgen

Beeldende kunsten dragen ontzettend bij aan de Friese identiteit en onze cultuur. Vele amateur- en professionele kunstenaars zijn actief. Zij dragen bij aan het ontwikkelen en het uitdragen van de Friese kunst en het verhaal van Fryslân. Daarmee is het ons erfgoed van morgen. In Fryslân zijn daarnaast veel verzamelaars en ateliers te vinden, omdat er simpelweg vraag is naar Friese beeldende kunsten.

Wij kennen in Fryslân relatief veel musea voor beeldende kunsten, zoals Museum Belvédère in Heerenveen en het Jopie Huisman Museum in Workum. Deze plaatsen trekken veel toeristen en bezoekers. Het is daarom terecht dat deskundigen, kunstenaars, verzamelaars en galeries pleiten om beeldende kunsten niet te vergeten in het nieuwe provinciale beleid. De PvdA stelt daarom voor om beeldende kunsten volwaardig op te nemen in de Friese culturele basisinfrastructuur. De provincie heeft volgens ons een belangrijke rol om de Friese kunst en cultuursector te blijven steunen en beschermen.

Onze Friese trots

Dat muziek niet volwaardig in het nieuwe beleid staat is eveneens merkwaardig. Alleen popmuziek kan volgens de plannen rekenen op steun van de provincie. Daarmee doet het college alle harmonieën, fanfares en brassbands en al hun leden en vrijwilligers ernstig tekort. Zij zorgen voor een levendig muziekklimaat, talentontwikkeling en een lage drempel voor enthousiaste jongeren om samen muziek te beoefenen. Zijn zij niet onze Friese trots? Regelmatig horen en lezen we dat één van deze orkesten zich wereldkampioen mag noemen.

Laten we vooral ook de klassieke muziek niet vergeten. Het Frysk Jeugd Orkest en festivals zoals CityProms zijn ontzettend belangrijk voor de muziekbeoefening in Fryslân. Het is goed dat de provincie meer muziek op school wil bevorderen, maar het vervolg is minstens zo belangrijk. Hoe zorg je dat kinderen met interesse in muziek zich verder kunnen ontwikkelen, welke muzieksoort ook wordt gekozen? Muziek in brede zin, niet alleen popmuziek, verdient daarom een plaats in de Friese culturele basisinfrastructuur.

Kortom: wij vinden als PvdA dat beeldende kunsten en muziek thuishoren in het nieuwe Friese cultuurbeleid en daarmee op financiële ondersteuning van de provincie Fryslân horen te rekenen.

Tjerk Voigt & Hetty Janssen
Woordvoerders Cultuur PvdA Steatefraksje

Waar ben je naar op zoek?