‘Angstcultuur Meriant zet zorg regio Heerenveen onder druk’

Door Provinciale Staten op 30 oktober 2018

De PvdA roept Gedeputeerde Staten op in gesprek te gaan met zorginstelling Meriant over de werkdruk en klachten over intimidatie binnen de organisatie. Vandaag presenteren werknemers een ‘zwartboek’ met verhalen over de wijze waarop de directie van Meriant omgaat met het personeel. “Behoud van personeel in de zorg staat of valt met goed werkgeverschap,” stelt fractievoorzitter Remco van Maurik. “Als er daadwerkelijk een angstcultuur heerst, zet dat de zorg in de regio Heerenveen, Wolvega en Jubbega onder druk.”

Zorgtekorten

Van gedeputeerde Michiel Schrier (SP) wil de PvdA weten wat hij vindt van de situatie bij Meriant en de handelswijze van de directie. De Statenfractie vraagt, samen met vakbond FNV, aandacht voor de werkdruk en tekorten in de Friese zorg. “De zorgtekorten blijven stijgen. Toch doet de provincie steeds minder op het gebied van zorg en welzijn,” aldus Van Maurik. Hij baseert zich daarbij op de arbeidsmarktagenda 2023 ‘Aan het werk voor ouderen’.

Tegenovergesteld effect

De PvdA wijst op de belangrijke rol van zorginstellingen zoals Meriant. Van Maurik: “We willen allemaal de tekorten in de zorg terugdringen en goede zorgvoorzieningen in de regio behouden. Het verhogen van de werkdruk is geen oplossing, het heeft juist een tegenovergesteld effect.” Van gedeputeerde Schrier wil de PvdA weten welke plannen de provincie heeft om de problemen in de zorg aan te pakken.