20 december 2012

8e minisymposium Fryslân geeft Energie

Donderdag 20 december vond voor de 8e keer het minisymposium Fryslân geeft Energie plaats, ditmaal in het gemeentehuis van Weststellingwerf. De provincie Fryslân en de Vereniging van Friese Gemeenten zijn er weer in geslaagd om bestuurders, raadsleden en statenleden een informatief en boeiend programma aan te bieden. Statenlid Riek van der Vlugt was daarbij namens de PvdA-Statenfractie aanwezig. 

Met de brandstofloze motor van Wardenier (1934) is voor wethouder Jelmer van der Zee energie en economie in Weststellingwerf iets van alle tijden. De Friese Energiecoöperaties kwamen uitgebreid aan het woord. Klaas Jansma presenteerde het boek “Groene energie in Fryslân” van Fokko Bosker. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan gedeputeerde Hans Konst. In interviews werd het succes van duurzame mobiliteit en een duurzaam lokaal bouwconsortium uitgelicht. Tot slot gaf Stijn Otten, voorzitter van de Young Club of Rome, op inspirerende wijze zijn visie op Nederland en Fryslân.

Friesland telt vele duurzame initiatieven en projecten die steeds vaker van onderop ontstaan. Een voorbeeld is de Coöperatie Zuiderzon, die zich inzet om samen met zoveel mogelijk bewoners zonnepanelen op de daken van de wijk Noordwolde-Zuid te kunnen realiseren. Vaak is er alleen een borg nodig voor de bank. Het is mooi dat Provinciale Staten voor dit soort projecten – naar aanleiding van een motie van de PvdA-fractie – alvast een bedrag van 1 miljoen gereserveerd heeft.